savjeti

Kako spasiti mobitel koji se smočio ili je slučajno pao u vodu

ilustracija
15.01.2020.
u 09:08

Ako vam mobitel nije vodootporan, smočio se ili ste ga ispustili u vodu, da biste ga spasili, najvažnije ga je što prije osušiti. 

Izvadite mobitel iz vode što je prije moguće. Što je mobitel duže u vodi, to su oštećenja veća.

Isključite mobitel iako pokazuje znakove da još uvijek radi.

Ako ga ostavite uključenog, to može izazvati kratki spoj. S obzirom na to da je bio u vodi, možete slobodno pretpostaviti da je voda ušla u mobitel bez obzira na to što i dalje radi. Nemojte odmah ponovno paliti mobitel kako biste vidjeli radi li još uvijek, prenosi Klix.ba. 

Uklonite svu dodatnu opremu i SIM karticu

Uklonite sve dodatke koji su povezani ili se nalaze u mobitelu, kao što su slušalice ili eksterna memorijska kartica. Izvadite SIM karticu i bateriju iz mobitela i stavite ih na ubrus ili ručnik.

Da biste otkrili je li mobitel nepovratno oštećen, pogledajte indikator oštećenja od vode. U najvećem se broju slučajeva taj indikator nalazi u dijelu za bateriju, iza baterije ili na samoj bateriji, ovisno o vrsti mobitela. Indikator može biti pravokutnog ili kružnog oblika. Kada je sve u redu, on je bijele boje. Ako je promijenio boju u ružičastu ili crvenu, telefon je pretrpio ozbiljna oštećenja.

Na mnogim iPhone modelima indikator oštećenja od vode nalazi se sa strane mobitela (u utoru za SIM karticu) ili na dnu, blizu priključka za punjenje baterije ili priključka za slušalice.

Obavezno provjerite jeste li ostavili otvorene sve utore na telefonu (ulaz za SIM karticu, ulaz za memorijsku karticu) kako biste ih mogli osušiti na zraku.

Osušite telefon što je više moguće.

Mobitel možete staviti u zdjelu napunjenu instant rižom na 48-72 sata. Jednostavno, u veću zdjelu stavite otprilike četiri šalice riže (oko 900 g) i stavite mobitel i bateriju u zdjelu. Riža će izvući vlagu koja je ostala u uređaju. Na svakih sat vremena okrenite mobitel u drugi položaj. To će omogućiti da voda, koja je ostala u različitim dijelovima mobitelima, pronađe put kojim će izići iz njega, navodi Wiki How.

Ako nemate instant rižu, nemojte koristiti običnu bijelu ili smeđu jer neće tako dobro upiti vlagu kao instant.

Ako imate mačku u kući, možete umjesto instant riže iskoristiti njezin pijesak koji isto ima veliku upijajuću moć.

Treća je opcija usisati vodu iz telefona usisivačem. Ovo je, zapravo, i najbrža varijanta. Postavite usisivač na najsnažnije usisavanje i prođete usisivačem preko svih otvora na mobitelu.

Uklanjanje vlage iz unutrašnjosti mobitela važan je dio, ali je isto tako važno da ga osušite i izvana. Bateriju i mobitel obrišite suhom i mekom krpom ili ručnikom, ali izbjegavajte ga pretjerano pomicati i okrećite kako voda u njemu ne bi dospjela na mjesta gdje je ranije nije bilo. Nakon toga možete ostaviti mobitel na kuhinjskom ubrusu ili ručniku i uperiti ventilator u njih kako bi se dodatno isušili.

Pričekajte 48-72 sata i tek onda uključite mobitel. Prije nego što ga uključite, provjerite izgleda li vam suho. Obrišite i usisavajte svu moguću prljavštinu i prašinu s uređaja i baterije. Zatim vratite bateriju u mobitel i pokušajte ga uključiti.

Uz malo sreće i zbog brze reakcije, vaš mobitel može ponovno proraditi.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije