savjeti

Kako ove godine izbjeći blagdansko prejedanje i zaista ostati fit bez nakupljenih novih kilograma?

kilogrami
10.12.2021.
u 21:18

Upravo ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme, posebice oko Božića, vrijeme je kada mnogi stavljaju vježbanje u drugi plan, a u prvi plan dolazi sve ono što nosi čar praznika – hrana, party, druženja, mnoštvo hrane i prejedenja…, piše ljepotaizdravlje.hr. Svjesni smo da je nekim stvarima teško odoljeti, jer ipak je ovo doba samo jednom na godinu, ali treba znati napraviti balans i naučiti kontrolirati sebe i svoje potrebe, jer nažalost, i mala pretjerivanja dovode do prave muke nakon blagdana i zime i obično svatko tada poseže za brzinskim detoks programima i vježbanjem od kojeg očekuju čuda u vrlo kratkom vremenu.

Certificirane fitness trenerice Ana i Marija pojasnile su u čemu se kriju zamke mnogih blagdanskih rituala, ali i ono najvažnije – kako ih izbjeći?

Za hranu koju unosite u sebe odgovorni ste samo vi – izjava je koja zaista drži vodu sve do trenutka kada štandovi s kobasicama okupiraju grad, kada se miris prvog snijega ispreplete s mirisom kuhanog vina, a blagdanska party sezona pokuca na vrata. Oni koji su s vama tijekom blagdana, bilo za stolom, bilo na party-u ili na ekranu, imaju važnu ulogu u tome dobivate li hranjive tvari. Nažalost u takvim slučajevima, više no hranjivih tvari dobivate kilograme. Ovo nije tekst koji će poslužiti kao „izlika“ i prebacivanje krivnje na druge kada nećete moći ući u omiljene trapke u siječnju . Ovo je tekst koji će vas upozoriti na moguće blagdanske „fitness barijere“ . I naravno, kako ih diskvalificirati u startu.

Izbjegnite “ekipno” jedenje

Daleko od toga da niste razumna i prehrambeno osvještena žena … samo ne u blizini svoje ekipe i kolega na Božićnom partiju ili uredskom domjenku. Prema istraživanjima, možete unijeti čak 28% više kalorija kada jedete „ekipno“ i s nogu nego sami. Stvar je u tome što čine drugi. Ruku pod ruku tome ide i jednostavna činjenica da ne želite da vas proglase „čudnom“ ili „ubojicom“ dobre zabave. A dobra zabava je očito slistiti sve mini sendviče i popiti još 4 martinija. Znamo, nitko u ekipi ne želi biti prozvan Grinchem, no isto tako nitko ne želi biti masni produkt Božićnog partija i blagdanskog pijančevanja. No unatoč svemu – i dalje se vrlo često događa da jedete samo kako bi se drugi osjećali ugodnije.

Kako izbjeći? Karakterom. Jednostavno – budite karakter i ograničite se na jednu porciju normalnih proporcija. Ukoliko ste u mogućnosti, birajte salate, pileće meso i voćne deserte. Dobra ideja je i pojesti prije partija kvalitetan obrok sastavljen od proteina i zdravih masnoća. Što se pića tiče – ograničite se na čašu kvalitetnog vina ili svijetlo pivo. Pržene zalogaje, teške žestice i preslatke koktele ostavite drugima… baš kao i mamurluk i nadutost koja je slijedeći dan neizbježna.

Blagdanska druženja

Božićna druženja s ekipom neizbježno uključuju i kobasice, masna pečenja, kolače i cugu? Naravno, to je u redu ako vi to želite, no osuditi cijelu blagdansku sezonu na kalorijske bombe i osjećaj tromosti koji se kosi s vašim „fit „ pogledom na život i nije neka odluka. Oduprite se nagonu da ostavite dojam bezbrižne djevojke koju BAŠ BRIGA što jede jer je ona totalno opuštena. Niste dužni to raditi. Osobito ne ako se u takvom aranžmanu osjećate kao znojna čarapa na dnu sportske torbe.

Kako izbjeći? Prije nego što uopće donesete famoznu odluku o još dvije sarme , to jest prije nego što (OPET) drugi odluče što ćete staviti u usta, spomenite da želite salatu s piletinom. Neki će vas zezati, no ne obazirite se jer će nakon nekoliko puta razmisliti da vam se pridruže. Kad svoju odluku da jedete zdravo vokalizirate i učinite javnom, napravili ste prvi korak u promjeni ponašanja. Svojeg, ali i tuđeg. U ovakvim slučajevima – ostanite vjerni sebi i svom cilju. I u slučaju da vam se jede pileća prsa i salata, pohana jarebica u aromatičnim travama ili masna kobasa s trga.

Dekica, hrana i televizor – dobitna kombinacija za loš ishod

Scenarij: dekica, snijeg i „Zapravo ljubav“ na TV-u. O da – i podgrijana sarma, mamin famozni čokoladni kolač i čaša-dvije šampanjca koji vam je sestra donijela. Jesam li spomenula da je sarma treća po redu tog dana? Fun fact… Znate koliko se unos visokokalorrične hrane može povećati pred TV-om? 71%! Mozak je na neki način tako programiran da čim sjednete pred TV, počnete žudjeti za hranom i to onom najkaloričnijom (pa nećete valja žudjeti za stabljikom celera?!).

Kako izbjeći? Prije svega – NE IZBJEGAVAJTE HRANU, ALI IZBJEGAVAJTE PRETJERIVANJE. Ližite limun za desert ispred TV-a. Zezamo se. Prije svega – preselite u kuhinju za stol i ugasite sve što odvlači pozornost.. I nikada nemojte jesti iz posuda u kojima ste gotovu hranu donijeli kući . Zašto? Zato što je vjerojatnije da ćete ju percipirati kao „grickalicu“ te poslije nje poželjeti pravi obrok. A pravi obrok je onaj serviran za stolom… nije li?

Izbjegnite prejedanje za blagdanskim stolom

Zapravo se nimalo opasnim ne čini biti kod kuće: sami kuhate, sami poslužujete, sami diktirate uvjete. No , nije baš tako bajno i ništa od ovoga ne stoji ako (pre) lako posežete za repetama.

Kako izbjeći? Zapravo vrlo lako. Prednost pri spremanju obroka dajte proteinima, zdravim mastima i na kraju složenim ugljikohidratima. Također, posude s blagdanskim delicijama stavite što dalje od sebe. Na štednjak, u frižider, na krov. Nije bitno – samo ih nemojte držati ispred sebe ako ćete se trpati iznova i iznova. I maknite šape iz tanjura svoje djece, muža, dečka, ljubavnika. Držite se vaše porcije i uživajte u blagdanima fit i nasmiješeni.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije