savjeti

Kako ojačati lomljive i krhke nokte?

nokti
Shutterstock
29.11.2020.
u 20:57

Nije uvijek lako odrediti uzrok lomljivih noktiju, a kamoli pronaći najbolji način za njihovo jačanje.

Agresivni proizvodi, genetski faktor, nedostatak vitamina i minerala, bolesti (psorijaza ili problemi sa štitnjačom), neželjeni efekti lijekova i infekcije samo su neki od najčešćih uzroka. U svakom slučaju, krajnji rezultat je isti – krhki i lomljivi nokti. Kako ih ojačati?

Koristite ulje za zanoktice
Ako želite jake i zdrave nokte, prvo što trebate učiniti jest početi redovito koristiti ulje za zanoktice. Umasirajte ga u korijen nokta i okolnu kožu i tako ćete osigurati da budu zdravi. Odaberite formulu koja sadrži ulje jojobe zato što ima sitne molekule koji prodiru u ploču nokta. Dobro je i ulje od badema koje hidratizira i nokat i kožu (prekomjerni gubitak vlage može dovesti do suhih noktiju koji se listaju, piše ljepotaizdravlje.hr. 

Redovno potapajte ruke u hranjive tekućine
Dva puta tjedno šake potopite u mješavinu limunovog soka (pomaže u jačanju zahvaljujući sadržaju vitamina C) i maslinovog ulja. Skinite lak, pa u posudi pomiješajte pola šalice limunovog soka s pola šalice maslinovog ulja. Ugrijte mješavinu tako da postane mlaka. Potopite ruke u posudu i držite ih u njoj desetak minuta. Kada istekne vrijeme, višak ulja umasirajte u nokte. Zatim stavite par pamučnih rukavica i nosite ih preko noći kako biste povećali apsorpciju hranjivih sastojaka.

Lomljivi nokti
Odmorite nokte od agresivnih umjetnih supstancija. Svakog mjeseca napravite barem tjedan dana odmora od gel laka i akrila. 

Posavjetujte se s liječnikom
Nedostatak vitamina i minerala u prehrani odražava se i na izgled kože, kose i noktiju. Potrudite se u organizam svakodnevno unijeti sve neophodne nutrijente. Liječnik će utvrditi nedostaje li vam neki od njih, a istovremeno će isključiti druge potencijalne probleme, poput onih sa štitnjačom. Bez obzira na to kako ćete ojačati nokte, nemojte očekivati rezultate preko noći. Za promjene je ponekad potrebno nekoliko mjeseci (posebno za nokte na nogama, jer im treba duže vremena da narastu). Nemojte odustati prerano jer ako su vaš cilj zdravi nokti, ne postoji brzinsko rješenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije