Dobre kalorije

Kako izbjeći podvale prehrambene mafije?

hrana
27.07.2016.
u 07:50

Neke etikete na proizvodima služe samo za to da povećaju njihovu prodaju. Navode nas na pogrešne izbore pri odabiru zdrave hrane. Uglavnom su obične podvale i takvim etiketama ne možete vjerovati da će vas voditi kroz kupovinu na pravi način, piše Dobrekalorije.ba.

Neke od tih etiketa sadrže ovakve natpise:

Sadrži dodatne vitamine – ovo može zavarati, jer su to uglavnom kemijski dobiveni vitamini, a organizam „više voli“ vitamine i minerale iz prirodnih izvora, tj. iz hrane.

Napravljeno od pravog voća – u jednom pakiranju može biti samo 1% visokoprerađenog voćnog soka da bi se stavila ova tvrdnja, što ne znači da uopće ima voća u njemu.

Bez dodatih šećera/ Bez šećera – to često znači da su umjesto bijelog šećera dodani drugi zaslađivači, poput aspartama, saharina ili nekog drugog.

Bez kemijskih aditiva – to i dalje ne znači da nisu dodani neki aditivi iz prirode koji su štetni (npr. boja i sl).

Kukuruzno ulje u sastavu namirnica nije dobra opcija, jer je kukuruz uglavnom genetski modificiran, a njegovo ulje spada u nezdrave masnoće i povezano je s nastanakom određenih vrsta karcinoma.

Kukuruzni sirup je zaslađivač koji je, opet, uglavnom genetski modificiran.

Dodane arome su uglavnom kemijski dobijeni sastojci. Neki su povezani s nastankom kroničnih oboljenja i mogu imati negativan utjecaj na ponašanje djece.

Aspartam je zaslađivač koji se nalazi u velikom broju procesiranih namirnica, osobito peciva, a glavni je sastojak gaziranih pića. Povezan je s nastankom gojaznosti i mnogih drugih kroničnih poremećaja.

Često se ovi sastojci drugačije imenuju kako bi se obmanili kupci, jer se već dugo priča o njihovoj štetnosti. Umjesto točnih naziva određenih štetnih sastojaka, često se stavi naziv arome, zaslađivači, pojačivači okusa i sl, čime se izbjegava deklariranje štetne namirnice pravim imenom. Zato kada god možete izbjegavajte ovu i konzumirajte PRAVU HRANU!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?