Zanimljivo

Kako funkcionira mozak tinejdžera? Ovo će htjeti pročitati svi - i roditelji i djeca

04.08.2022.
u 09:16

Ti i tvoj čudesni mozak knjiga je o mozgovima, kako rade i kako ponekad ne rade autora Clivea Gifforda, a u izdanju Školsle knjige.

Za razliku od mozgova ostalih stvorenja, tvoj ti mozak omogućuje da razumiješ razliku između ispravnoga i neispravnoga, naučiš i upotrebljavaš više od jednog jezika te da zamišljaš budućnost. 

Ni jedno drugo stvorenje, osim čovjeka, ne može ovladati tako GOLEMIM spektrom vještina i uloga, a sve zahvaljujući zadivljujućem mozgu.

Nedavna otkrića u neuroznanosti – istraživanju mozga i živčanog sustava – omogućila su spoznaju mnogih iznenađujućih činjenica o funkcioniranju mozga i o pogreškama koje mozak čini. Ova će ti knjiga pomoći da istražiš svoj mozak i shvatiš kako on radi i kako – katkad ne radi.

Vrijeme je da se pozabaviš svojom glavom i otkriješ sve o sebi i o svojem mozgu. Želiš li znati zašto ne možeš sam sebe poškakljati, zašto odrasli vole hranu koju su mrzili dok su bili djeca i kako neka tajanstvena stvorenja mogu zavladati mozgovima ostalih vrsta? Ništa lakše od toga!

 

Otkrij nevjerojatnu snagu mozga i njegove slabosti, nauči kako nadzire tvoje akcije, reakcije i emocije, na način koji nisi mogao ni zamisliti.

Doznaj sve o svojem čudesnome mozgu iz ovog vodiča u nevjerojatni organ koji te čini tobom.

Iz knjige Ti i tvoj čudesni mozak donosimo ulomak o mozgu tinejdžera:

Mozak tinejdžera

U doba puberteta zbivaju se VELIKE promjene i u tvojem tijelu i tvojem umu. Od trinaeste godine pa sve do dvadesetih tvoj mozak doživljava veliku preobrazbu.

OREZIVANJE

Od kasnog djetinjstva pa tijekom cijeloga puberteta tvoj se mozak bavi drastičnom rezidbom. Između neurona presijeca milijune i milijune veza koje nisu u uporabi ili više nisu važne. Taj proces nazivamo sinapsno orezivanje jer podsjeća na orezivanje voćaka. Slabije se grane uklanjaju da bi ostale mogle ojačati.

UREĐIVANJE

Posljedica je orezivanja smanjivanje sive tvari tvojeg mozga, no veze koje ostaju su čvršće i tvoj je mozak uređeniji i učinkovitiji. U kasnome pubertetu ili u dvadesetima tvoj mozak više nije tako fleksibilan i teže uči, ali može spoznavati složenije stvari i dulje se fokusirati na pojedinačni problem.

DAVNO ZABORAVLJENO

U žurbi sređivanja tvojeg mozga neke se stvari izgube, osobito osobna sjećanja prije četvrte ili pete godine života – znanstvenici to nazivaju dječjom amnezijom.

ODOSTRAGA PREMA NAPRIJED

Preuređivanje tvojeg mozga počinje sa stražnje strane i postupno napreduje prema prednjoj. Zadnji su na redu dijelovi mozga čeonog režnja, odgovorni za logičko razmišljanje, planiranje i nadzor nad mislima i djelovanjima. Zato se tinejdžeri vjerojatno neće osvrnuti prije nego što koraknu i zato donose brzoplete i rizične odluke.

OSTAVLJENO ZA POSLIJE

Premda se mnoge funkcije mozga razvijaju istodobno, neke ipak kasne. Jedan je od primjera prospektivno pamćenje – sposobnost da se zapamti nešto što treba napraviti poslije. Ono se razvija u djetinjstvu i u dvadesetima, ali u pubertetu baš i ne. Drugi je primjer propriocepcija i fina motorika koja u pubertetu obično zaostaje s obzirom na rast tijela – to je razlog faze nespretnosti u nekih tinejdžera.

SUPERDRUŠTVENOST

Iako neki namršteni i povučeni tinejdžeri ne djeluju baš društveno, njihovi mozgovi zapravo vape za društvom. To je glavni način na koji izgrađuju svoja uvjerenja o svijetu i spoznaju kako svijet doživljava njih same. Kad razmišljaju o društvenim situacijama i uspoređuju se s ostalima, tinejdžeri se koriste većim dijelom predčeone kore nego odrasli – što je potvrda da im je ona stvarno važna.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije