Nema smetnji

Kako će izgledati proslave maturalnih večera u FBiH

ilustracija
01.06.2020.
u 20:04

Dok u pojedinim županijama uvelike planiraju proslave, u drugim čekaju službenu odluku županijskih vlasti.

Iako odluka još nije konačna u svim županijama, prema informacijama iz federalnog ministarstva obrazovanja, maturalne večeri bit će proslavljene u ovom entitetu. Za eksterne mature će biti utvrđen ekvivalent bodova prema stečenom uspjehu iz nastavnih predmeta iz kojih se ista i inače polaže, a to su bosanski/hrvatski/srpski jezik i književnost, matematika i prvi strani jezik. U svim županijama upis će biti u skladu sa školskim kalendarima, javlja N1. 

Blizanci - jedan sportista, drugi plesač - dojučerašnji srednjoškolci Deni i Dino Alić, maturanti sarajevske gimnazije "Obala", danas su bili u potrazi za odijelom koje će biti uvod u neku ozbiljniju fazu životam, ali i noć slavljenja svega onog proživljenog u školskim klupama.

"Nismo razmišljali što ćemo obući jer smo mislili da nećemo nikako imati maturu ali upravo smo se zaputiili da vidimo maturalo odijelo tako da su pripreme u tijeku", kaže Deni.

"Baš sam bio nekako tužan, jednostavno svi smo bili, ja sam bio u organizacije mature za svoju školu, sav taj trud je mogao propasti, ali evo vjerojatno neće, tako da ćemo organizirati neki dobar provod", kaže Dino.

"To je reakcija koja se ne može opisati, kao što rekoh nismo imali maturalu večer, jednostavno sreća, što da vam kažem", dodaje Deni.

Dok u pojedinim županijama uveliko planiraju proslave, u drugim čekaju službenu odluku županijskih vlasti.

"Sve je obradovala informacija da će maturalih večeri u FBiH ipak biti, iako još uvijek postoji neki strah. Naime, Ministarstvo za obrazovanje SŽ, iako službena obavijest nije upućena prema školama najavilo je održavanje maturalnih večera jer su se stekli uvjeti za to, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera, nadležnog Zavoda za javno zdravstvo", kaže za N1 pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Federalnog ministarstva obrazovanja Nadija Bandić. 

stožer štab federalnog ministarstva zdravstva donio je odluku kako je sada dozvoljeno okupljane više od 100 ljudi na jednom mjestu.

"Nema smetnji da se maturalne večere organiziraju ukoliko to direktori škola, nastavnici i sami maturanti žele. Nakon što je ukinuto stanje nesreće vidjeli smo kako je tako nešto moguće, u okvirima preporuka koje je ZZJZ izdao", kaže Anis Krivić ministar obrazovanja SŽ.

Dio ovogodišnjeg ispita zrelosti za maturante bilo je i polaganje predmeta koji bi se mogao zvati "Prihvaćanje mogućnosti da će neki veliki događaji u životu biti otkazani." Na njihovu sreću izgleda da je taj predmet podrazumijevao samo teoreiju, a da praktične provjere ipak neće biti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?