Doznajemo: Uspostavlja se posebna web-stranica

Kako bi spriječili financiranje terorizma, podaci o svim bh. udrugama bit će na internetu

06.01.2016.
u 07:00

Ne radi se o uspostavi jedinstvene baze, nego o olakšavanju pretraga obzirom da će se sada moći pristupiti svim bazama s jednog mjesta

Uspostava učinkovitije kontrole nad radom nevladinih udruga i zaklada u BiH s ciljem suzbijanja financiranja terorizma ove godine će biti dodatno unaprijeđena, doznaje Večernji list BiH.

Terorizam i pranje novca

Iako se godinama govorilo o potrebi kontrole rada nevladinih udruga, tek suočeni sa zahtjevima Odbora za sprječavanje pranja novca Vijeća Europe (Moneyval) i mogućim sankcijama bosanskohercegovačke vlasti pristupile su prošle godine izmjenama Kaznenog zakona, a Vijeće ministara BiH utvrdilo je nedavno prijedlog izmjena i dopuna Zakona o udrugama i zakladama, kojim su također uvažene preporuke Moneyvala i poboljšana postojeća zakonska rješenja radi brže, jednostavnije i kvalitetnije primjene.

- Osim te izmjene Kaznenog zakona koja nam je najviše problema stvarala, mi smo u Zakon o udrugama i zakladama ugradili dijelove za koje je Moneyval ocijenio da je nužno u cilju borbe protiv terorizma i pranja novca. S obzirom na našu ustavnu strukturu, ocijenjeno je da je to žarište na bh. prostoru. Nevladine udruge nitko ne kontrolira na adekvatan način te je moguće kroz njih prati novac i financirati terorizam. Pokušali smo kroz legislativu riješiti taj problem, kazao je za Večernji list BiH ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša.

Jedna od bitnih stvari koju državna vlast planira za početak ove godine je potpisivanje sporazuma o uspostavljanju internet stranice kao platforme za pristup svim bazama podataka registriranih nevladinih udruga u BiH. Ideja je da se na jednom mjestu može pristupiti podacima svih registarskih organa u BiH.

Jedinstvena baza

- Ne radi se o uspostavi jedinstvene baze, nego o olakšavanju pretraga kroz sve baze, obzirom da će se sada moći pristupiti svim bazama s jednog mjesta, na internet stranici, naravno, tko se odluči potpisati sporazum. Direkcija EU je podržala ideju, a i stručni tim Moneyvala. Sretan sam što s jednostavnom idejom pokazujemo da tako složen sustav registracije nevladinih organizacija u BiH može funkcionirati, ali i biti siguran u isto vrijeme. Do sada su nam potporu pružile sve županije, Federacija BiH i Brčko Distrikt tako da bismo na proljeće mogli uspostaviti internet stranicu na kojoj će svi zainteresirani lako moći doći do podataka gdje je koja udruga registrirana i tko je osoba ovlaštena za zastupanje, ističe ministar Grubeša. Osigurana su i financijska sredstva da se onim županijama koje nemaju elektroničke registarske baze, u sklopu ovog projekta, one uspostave. Ministar Grubeša naglašava kako je ovo velik korak naprijed u prevenciji financiranja terorizma i pranja novca.

Mnoge od oko 12.000 registriranih udruga i zaklada u BiH prava su nepoznanica i za institucije vlasti jer je teško doći do podataka tko stoji iza njih, čija i kolika financijska sredstva koriste te što im je stvarna djelatnost. Nitko sa sigurnošću ne može tvrditi ni koliko je uopće aktivnih udruga i zaklada u BiH, a koliko ih postoji samo na papiru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije