Pas tragač

Kada uspješno obavi zadatak, Maya dobije svoju igračku i jako je sretna

17.01.2023.
u 15:12

Tečaj za vodiče službenih pasa za praćenje ljudskog traga kao i za tragopolagača održan je u razdoblju od svibnja do prosinca 2022. u  Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Zagrebu.

Policijska uprava požeško-slavonska ovih je dana dobila službenog psa koji je licenciran za praćenje ljudskog traga. Dvogodišnja belgijska ovčarka Maya u Požegu je stigla iz MUP-ovog centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa i odmah postala ljubimica postaje. Njezin vodič, policijska službenica Barbara Čutura, navodi kako je hrabra, snažna i brza.

Tečaj za vodiče službenih pasa za praćenje ljudskog traga kao i za tragopolagača održan je u razdoblju od svibnja do prosinca 2022. u  Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Zagrebu. 

Kroz sedmomjesečni tečaj provedena je obuka za praćenje ljudskog traga, poslušnosti te kvalitetnog odnosa između vodiča i psa, nakon čega je pas dobio licencu koja se u propisanom postupku obnavlja svake godine.

Maya je radni pas, ona nije kućni ljubimac pa se i njezin život razlikuje od života ostalih kućnih ljubimaca. Belgijski ovčari su poznati po tome da moraju biti aktivni. Ujutro, po njezinom buđenju, obavezno slijedi šetnja od par kilometara. Nakon toga se malo odmori i kreće na posao gdje slijedi šetnja i lagano istrčavanje, zatim odmor te izrada vježbovnih tragova i izvođenje vježbi poslušnosti.

MUP uzima pse stare od 12 do 36 mjeseci jer je to vrijeme kada treba krenuti u ozbiljniju obuku, a kriteriji koje psi moraju zadovoljiti su visoki. Testiranja uključuju zdravstveni pregled i testove radnih sposobnosti kojima se provjerava socijalizacija psa, stabilnost na pucanj, stabilnost na podloge, njegovi nagoni i drugo, a  to je sve prošla i Maya.

- Nakon što uspješno obavi zadatak, slijedi nagrada. A što je nagrada? Kong, posebna igračka za pse. Kada je zaradi, tada je jako vesela - rekla je policijska službenica, vodič službenog psa Barbara Čutura.

S obzirom na sve navedeno, u Požegi vjeruju da će  stečeno znanje i sposobnost ovog posebnog tima pridonijeti kvalitetnijem i uspješnijem radu njihove policijske uprave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?