kako do prirodnih namirnica

Kada ste u kupovini, obvezno čitajte deklaracije

kupovina
19.07.2016.
u 11:30

Natpis “prirodno” na mnogim proizvodima ne znači apsolutno ništa te trebate tražiti proizvode s natpisom “organski” ili sami ispitati i istražiti porijeklo namirnice

Ako ste do sada kupovali samo isključivo organsko voće i povrće, trebali biste proširiti popis takvih namirnica u domaćinstvu. Prije nego što krenete u kupovinu, znajte kako natpis “prirodno” na mnogim proizvodima ne znači apsolutno ništa te da trebate tražiti proizvode s natpisom “organski” ili jednostavno sami ispitati i istražiti porijeklo namirnice, piše Faktor. 

Nutricionisti ističu namirnice koje biste trebali kupovati samo iz organskog uzgoja.

Organsko meso

Kupovinom organskog mesa ne trebate brinuti je li meso koje jedete tretirano kemikalijama, čime je hranjeno i jesu li životinjama ubrizgavani hormoni rasta. Kod nas je još uvijek moguće kupiti meso od malih proizvođača koji će vam točno objasniti kako je meso uzgojeno. Ne kupujte meso po supermarketima, nego u seoskim domaćinstvima od ljudi koje poznajete.

Mlijeko

Kada je u pitanju mlijeko, postoji nekoliko vrsta flaširanog koje nosi oznaku organsko. Obično je nešto skuplje od standardnog mlijeka u tetrapaku i zato je većini nedostižno. Osim ovoga, na tržnicama uvijek možete kupiti domaće mlijeko od lokalnih farmera.

Jaja

Sigurno ste primijetili da u prodavnicama uvijek ima veliki izbor jaja koja obično variraju u cijeni. Ona najskuplja su obično organski proizvedena, ali s obzirom da kod nas postoje seoska domaćinstva koja proizvode male, ali provjerene količine jaja, kupujte od njih.

Zamrznuta hrana bez pesticida

Voće i povrće su namirnice koje nam osiguravaju vitamine i minerale, ali to ne znači ništa ukoliko su tretirani pesticidima. Kada kupujete svježe voće i povrće, odmah možete primijetiti razliku između organski i vještački uzgojenih namirnica. Međutim, kada je u pitanju zamrznuta hrana, to je malo teže. Obvezno kupujte zamrznuto voće i povrće koje na sebi ima oznaku organsko ili domaće, pa sami zamrzavajte.

Industrijski deserti puni hormona

U industrijskim desertima, poput čokoladica, keksića i kolača, može se pronaći mnoštvo namirnica koje nikako nisu dobre po zdravlje. Takvi artikli puni su hormona, pa čak i antibiotika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije