promet i veze

Jusko pozvao austrijske gospodarstvenike da ulažu u BiH

08.06.2017.
u 11:57

Državni ministar prometa i veza Ismir Jusko pozvao je austrijske gospodarstvenike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu te istaknuo spremnost Ministarstva koje predstavlja da pruži pomoć na tom putu.

On je danas na Ilidži otvorio manifestaciju Austria Showcase ''Promet i komunikacije'' na kojoj je predstavnike austrijskih tvrtki informirao o prometu i vezama u BiH.

- U potpunosti se stavljamo na raspolaganje da možete doći u naše ministarstvo, uz posredstvo austrijskog veleposdlanstva da razgovaramo, da vam budemo posrednici u svakom od vaših projekata. Uvjeren sam da svaka tvrtka može naći svoj dio posla u BiH - istaknuo je Jusko.

Naveo je da je BiH u protekloj godini uradila mnogo posla, više nego u proteklih sedam godina.

Između ostalog izdvojio je usvajanje Okvirne prijevozne strategije u BiH za razdoblju od 2016. do 2030. godine bez koje nije bilo moguće aplicirati za sredstva transportne infrastrukture.

- Odmah nakon toga otvorili smo radove na mostu Svilaj, radove u Bratuncu, namjera nam je da u skorije vrijeme otvorimo radove u Gradišci i da je povežemo s koridorom Vc - rekao je Jusko.

Taj koridor, naglasio je, put je ka napretku BiH te istaknuo da će sve investicije koje budu usmjerene prema njemu biti isplative. To je, dodao je, strateški prioritet BiH kada je u pitanju prometna infrastruktura, ali i turizam koji je u protekle dvije godine porastao za 40 posto.

- Ova godina će biti još uspješnija, ali bez jake putne infrastrukture bit ćemo u stagnaciji jer veliki broj turista dolazi zračnim prometom - kazao je Jusko.

Podsjetio je da još 240 kilometara tog koridora nije zavšeno te pozvao nadležne s entitetskih razina da što prije pokrenu međunarodne natječaje. Naglasio je da se kao državni ministar ponekad osjeća ''hendikepirano'' što ne može sa svojim timom ljudi pokrenuti te natječaje. 

Jusko je informirao goste iz Austrije da je BiH raspisala međunarodni natječaj za digitalizaciju, te da je usvojila Politiku sektora što omogućava otvaranje procesa prema 4G mreži.

Podsjetio je da će 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti održane Europske olimpijske igre mladih te istaknuo da je i to prilika za razmišljanje o investicijama u BiH.

Trgovinski savjetnik austrijskog veleposlanstva u BiH Philippe Kupfer je kazao da je u BiH registrirano više od 200 austrijskih tvrtki dok povremeno i na različitim poslovnim projektima djeluje više od 400.

Podsjetio je da je trgovinska razmjena u 2016. godini iznosila 834.827.809 eura. Austrijske tvrtke su među najvažnijim trgovinskim partnerima u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?