Ministar komunikacija i prometa BiH

Jusko na Summitu 100 poslovnih lidera jugoistočne Europe

16.10.2017.
u 14:40

 Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko je, u sklopu Samita 100 poslovnih lidera jugoistočne Europe, koji se 16. i 17. listopada održava u Skoplju, nakon obraćanja predsjednika Makedonije Gjorgja Ivanova, člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i europske komesarke za promet Violete Bulc, izlagao na panelu "E-mindset for Electrifying Growth Based on Connectivity".


Uz ministra Juska, panelisti su bili zamjenik premijera Makedonije Kocho Angushev, koordinator projekta Edison, potpredsjednik Odbora Summit 100 i član Odbora "Hidria" Iztok Seljak, te član Odbora "Robotics" Peter Boras.


Predstavljajući stanje i perspektive u toj oblasti i prometnom povezivanju uopće, Jusko je istakao značaj usvajanja Okvirne strategije prometa BiH za razdoblje od 2016. do 2030. čime su stvorene ne samo pretpostavke za razvoj infrastrukture nego i dekarbonizaciju i elektrifikaciju, s konačnim ciljem zaštite prirodnih resursa.
 Kao primjer i mogućnost zajedničkog djelovanja u eurointegracijama, istakao je Ugovor o uspostavi prometne zajednice jugoistočne Europe.

U zaključku svog izlaganja, ministar Jusko je inicirao uključivanje Bosne i Hercegovine u projekt "Green Balcanica", koji podrazumijeva gradnju e-punionica na koridoru Ljubljana - Zagreb - Beograd - Priština - Tirana - Dubrovnik - Zadar - Kopar, te se u sljedećem razdoblju očekuju intenzivne aktivnosti o tom projektu.



Na marginama Summita 100, ministar Jusko i tajnik Ministarstva komunikacija i prometa  Igor Pejić održali su bilateralni sastanak s komesarkom za promet Violetom Bulc koja je izrazila posebno zadovoljstvo postignutim napretkom u oblastima iz nadležnosti Ministarstva i projektima koje ono inicira i vodi.

Jusko i Pejić su komesarki Bulc predstavili status infrastrukturnih i ostalih projekata, te načelno usuglasili drugi kvartal 2018. kao termin službene posjete komesarke Bulc Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije