Ministar komunikacija i prometa BiH

Jusko na predstavljanju projekta „Mediji i javni ugled“

Jusko
18.11.2016.
u 16:15

 Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko prisustvovao je predstavljanju projekta „Mediji i javni ugled“ pokrenutog s ciljem uspostavljanja zakonskih okvira i transparentnosti medijskog vlasništva, financiranja medija i oglašavanja u Bosni i Hercegovini, a koji financijski podržava delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini. Pored ministra Juske, na predstavljanju ovog Projekta u Plavoj sali Parlamenta BiH prisustvovao je i NJ.E. veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, te veleposlanik Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg, zastupnici iz Parlamenta BiH, Parlamenta FBiH, te predstavnici medijskih kuća i mnogobrojni novinari.

Ministar Jusko je istakao da je ovaj Projekat važan korak na putu BiH prema EU i usvajanju njenih standarda iz oblasti slobode i nezavisnosti medija.

„Osobno sam se uvijek, bez obzira na to koju funkciju vršio, zalagao za slobodu medija, za poštovanje prava novinara na nezavisnost i pokušao da uradim sve što je u mojoj moći da im olakšam posao. Uvjeren sam da će BH novinari i njihovi partneri na pravi način implementirati ovaj Projekat, a u tome će imati punu podršku i Ministarstva komunikacija i prometa BiH“, naglasio je ministar Jusko.

Veleposlanik Wigemark se posebno osvrnuo na pitanja printanih i elektronskih medija, te direktnih prijetnji novinarima, naglašavajući da ovo nije samo problem u BiH nego i u svim zemljama regije.

„U godišnjem izvještaju Europske komisije za BiH (tzv. Country Report for 2016) posebno je naglašena potreba rješavanja pitanja adekvatne zaštite novinara i usvajanje adekvatnog zakonodavstva s ciljem reforme radiodifuznih usluga, te zakonskih rješenja koji se tiču transparentnosti vlasništva medija.

Ovaj Projekat i program imaju za cilj približavanje zajedničkih EU standarda u oblasti medija i njihovo usvajanje u BiH, posebno u oblasti pluralizma medija“, naglasio je Wigemark.

Generalna tajnica BH novinara Borka Rudić takođe je podsjetila na česte pritiske na novinare u BiH, odnosno utjecaj vlasti na medije, vlasnike medija, te utjecaj novca na medije što se može objasniti kao medijski klijelentalizam, a reflektira se i na slobodan rad medija i kvalitet sadržaja.

„Opći cilj akcije je zaštita sloboda izražavanja i prava na slobodan pristup informacijama, zaštita od nasilja i pritiska, posebno pritiska vršenog iz političkih i financijskih razloga“, objasnila je Rudić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije