Ministar komunikacija i prometa BiH

Jusko na konferenciji o digitalnoj transformaciji u regiji zapadnog Balkana

Jusko
05.09.2016.
u 15:11

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko sudjelovao je danas na konferenciji "Digitalna transformacija u regiji zapadnog Balkana" koja je održana na Bledu radi prezentiranja uloga koje države imaju u izgradnji okruženja za efikasnu digitalnu transformaciju društva, kao i za sagledavanje mogućnosti za produbljivanje suradnje.

Jusko je u svom govoru istakao da je proces digitalizacije javnih RTV servisa u BiH nacionalni projekt koji je od velike važnosti za svakog građanina, a čijim će se realiziranjem BiH pridružiti velikom dijelu europskih zemalja koje su obavezu gašenja analognog signala uradili do 17. lipnja 2015. 

- Prva faza, koja obuhvata nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme kojim će biti pokriveni digitalni signali na području Sarajeva, Banja Luke i Mostara, u ovom trenutku je spremna za puštanje u rad. Važno je napomenuti da će kapacitete digitalizacije koristiti i javni emiteri i komercijalni mediji - rekao je Jusko.

Dodao je da paralelno s prvom fazom, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH radi na pripremanju tehničke dokumentacije i ostalih pravno administrativnih dokumenata kako bi bio pripremljen i objavljen otvoreni međunarodni tender za pokretanje druge faze procesa digitalizacije, a što podrazumijeva nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad opreme za osposobljavanje preostalih 11 informativno-tehničkih centara, kao i opreme potrebne za digitalno uvezivanje BiH sa susjednim zemljama.

Jusko je pojasnio da treća faza podrazumijeva ispitivanje pokrivenosti teritorije digitalnim signalom, a zatim nabavku potrebne opreme za pokrivanje i tih dijelova teritorije Bosne i Hercegovine.

U sklopu Konferencije održan je i ministarski sastanak kojem su prisustvovali svi ministri zaduženi za telekomunikacije i javnu upravu iz zemalja zapadnog Balkana, a na kojem su razmotrene osnove za digitalnu transformaciju društva i mogućnosti korištenja digitalizacije za potrebe regionalne ekonomske saradnje i razvoja, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?