Žepče

Juratović: Čuo sam o dobrom primjeru i odlučio vas posjetiti

juratovic01_nnn_bih_18082015
19.08.2015.
u 10:39

zastupnik u Bundestagu Josip Juratović izrazio zahvalu na prijmu u općini Žepče

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović posjetio je općinu Žepče gdje se susreo s općinskim načelnikom Matom Zovkom, predsjedateljem Općinskog vijeća Žepče Muhamedom Jusufovićem, pomoćnikom načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti Ilijom Barešićem i direktoricom Razvojne agencije Žepče.

Pozitivna priča

Jedan od razloga posjeta općini Žepče jeste pozitivna priča o Žepču koju je čuo u Njemačkoj. Općinski načelnik Mato Zovko informirao je gosta o najvažnijim povijesnim činjenicama za općinu Žepče do 1990. godine, kao i o događajima tijekom rata u BiH, ali i o danima nakon rata kada su općina Žepče i njeno vodstvo krenuli graditi suživot i bolji život za sve stanovnike općine Žepče.

Predstavio je brojne do sada realizirane projekte obnove i izgradnje škola, cesta, vodovoda i kanalizacija koji su bili prioriteti za izvršnu i zakonodavnu vlast, ali i projekti koji su realizirani uz podršku brojnih domaćih i međunarodnih organizacija, a kojima je krajnji cilj bio stvoriti uvjete za poslovanje brojnim poslovnim subjektima koji su se odmah nakon rata počeli otvarati u općini Žepče. Posebno je naglašena suradnja općine Žepče i RAŽ-a s Njemačkom organizacijom za međunarodnu suradnju - GIZ od 2012. godine do danas, a koja je usmjerena na podršku razvoju javno privatnog dijaloga, jačanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva te privlačenju stranih investitora kroz uspostavljen Centar za investitore u okviru Razvojne agencije Žepče. Najveći izazov za općinsku administraciju bilo je vrijeme tzv. objedinjavanja dviju općina, što je uspješno završeno u vrlo kratkom razdoblju i daleko prije većine drugih općina. Razdoblje nakon toga obilježeno je proširenjem granica općine Žepče, dobivanjem nadležnosti nad osnovnim i srednjim obrazovanjem i izgradnjom vlastitog koncepta školovanja koji se pokazao kao dobar primjer za sve u BiH. Danas je općina Žepče vitalna i mlada općina koja gleda u budućnost, kazao je, između ostalog, općinski načelnik Mato Zovko.

Gospodin Juratović izrazio je svoju zahvalu na upriličenom prijmu u općini Žepče i naglasio da je za općinu Žepče čuo i u Njemačkoj te da je morao doći i uvjeriti se da je sve ono što je čuo i istina.

Zajednička budućnost

Pohvalio je napore općine Žepče na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja te na prepoznavanju važnosti obrazovanja kao temelja uspješnog razvoja ekonomije u cjelini i predstavljenim planovima za 2016. godinu koji će obuhvatiti uvođenje modela tzv. dual obrazovanje po uzoru na Njemačku. Naglasio je da razvoj društva i ekonomije mora ići zajedno te da je bitno da društvo u cjelini razmišlja o zajedničkoj budućnosti. BiH ne treba postati druga Njemačka jer u tome nije sreća i zadovoljstvo. BiH mora znati prepoznati svoje vrijednosti i čuvati ih, ali i biti otvorena za nova znanja i razvoj u cjelini, poručio je Juratović. Svoju ulogu kao izvještača u Odboru za vanjsku politiku i suradnju za jugoistočnu Europu vidi usmjerenu i na tzv. lobiranje za područje jugoistoka, ali da pri tome treba čuti uspješne priče uz BiH i konkretne akcije koje će riješiti 20-godišnje stajanje u mjestu. Općina Žepče je zasigurno jedna od tih priča i siguran sam da ću se ponovno vratiti u Žepče s konkretnim prijedlozima za suradnju. U pratnji općinskog načelnika Mate Zovke, gospodin Juratović posjetio je Katolički školski centar "Don Bosco" Žepče i razgovarao s don Josipom Krpićem, ravnateljem KŠC "Don Bosco" Žepče o radu i budućim planovima ove obrazovne institucije na kvalitetnijem stručnom obrazovanju budućih kadrova koji će moći i znati odgovoriti potrebama gospodarstva u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?