Usprkos nesuglasicama

Jugoistok Europe treba novi poticaj iz Bruxellesa

05.06.2017.
u 11:00

Uopćene i uobičajene fraze o potrebi regionalne suradnje i rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, kakve slušamo s većine skupova čelnika iz jugoistočne Europe, ovaj put su potpuno zasjenile jasne poruke koje su predsjednici iz regije uputili Europskoj uniji, piše Večernji list BiH.

Otvorena pitanja

Dio zajedničke izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Slovenije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Kosova da nije dovoljno “samo obećati udaljenu perspektivu članstva u EU da bi se zadržalo povjerenje u proces pristupanja u jugoistočnoj Europi” te da su potrebne “opipljive političke akcije”, kristalno je jasna poruka Bruxellesu da i Europska unija usprkos vlastitim unutarnjim problemima ne smije zaboraviti takozvani zapadni Balkan.
-Zemlje procesa Brdo-Brijuni očekuju novi poticaj takvom angažmanu iz zemalja članica EU. To mora biti jasno svima nama, te bi ovo trebalo razmotriti Europsko vijeće. Integracija zemalja procesa Brdo-Brijuni dovršit će i potpuno konsolidirati EU. Potrebno je potaknuti procjenu postojećeg okvira za pridruživanje EU, pružajući jasnu perspektivu članstva u EU u razumnom roku, s ciljem da se postigne ubrzana dinamika za one kandidate koji mogu brže napredovati na reformskom putu, posebno ako se to potvrdi napretkom u području vladavine prava, pravosuđa, nacionalnih manjina i dobrog upravljanja. Ovdje je potrebno pravilno se pozabaviti otvorenim tekućim pitanjima i strukturalnim problemima političkih sustava.
Takav pristup bi bio koristan ne samo za jugoistočnu Europu, već i za stabilnost i sigurnost EU, sadržaj je nikada konkretnije poruke čelnika jugoistočne Europe Bruxellesu.

Interesi drugih

Usprkos problemima i nesuglasicama u njihovim međusobnim odnosima, zemlje regije ovaj put su jedinstveno pokazale Europskoj uniji da treba unijeti novu energiju u proces proširenja. Jasno je i zbog čega. Bez ubrzane europske integracije regija se suočava s novim sigurnosnim i političkim izazovima. Ne treba zaboraviti ili potcijeniti i interese i nastojanja drugih svjetskih igrača na ovom prostoru.
Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je predvodio državno izaslanstvo na Brdu kod Kranja, također je inzistirao na europskoj perspektivi BiH i ostatka regije, kao i značaju stabilnosti BiH za sigurnost i stabilnost cijelog jugoistoka Europe. Od goleme je važnosti što je ovakvim porukama Čovića i svih lidera iz regije svjedočio Frank-Walter Steinmeier predsjednik Njemačke, kao vodeće zemlje EU. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije