Adnan Terzić

JP Autoceste su spremne, u ožujku možemo početi graditi nove trase

22.02.2017.
u 07:00

“Uprava Autocesta FBiH uputila je inicijativu prema Vladi FBiH da nam se da ‘zeleno svjetlo’ i da se krene u raspisivanje natječaja za tunel Prenj i dionicu Mostar sjever - Mostar jug. Vlada bi na sljedećoj sjednici, idućega tjedna, to trebala riješiti. Mi smo spremni, u ožujku možemo početi raditi”, kazao je u razgovoru za Avaz.ba Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Dva velika projekta

“To su dva velika projekta, vrijedna od 500 do 550 milijuna eura, koje trebamo pokrenuti na novi način financiranja. Izvođač radova sa sobom treba dovesti banku koja bi financirala radove i država bi od nje preuzela taj kredit i objekt. To je, dakle, novih 550 milijuna eura, uz dogovoreni novac s europskom bankom koji je uvjetovan trošarinama. To bi onda bio respektabilan iznos viši od milijardu eura”, naveo je Terzić. Uz to, kako navodi, Autoceste su gotovo sve završile kada je u pitanju gradnja brze ceste Lašva - Nević Polje.

“Čekamo samo da nam Vlada FBiH odobri na raspolaganje obećanih 120 milijuna od sukcesije. Tako bismo početkom ljeta počeli graditi i tu brzu cestu”, naveo je Terzić.

Ističe kako su nastavljeni pregovori i s fondovima i europskim bankama.

“Ono što sad imamo je da bismo ove godine mogli početi i gradnju tunela Kvanj s obzirom na to da EIB nudi ta sredstava, a nisu uvjetovana trošarinama. To je dodatnih 100 milijuna eura, a s EBRD-om razgovaramo o trogodišnjem paketu od 230 milijuna eura”, naveo je.

Trasa autoceste

Osvrnuo se i na trasu autoceste koja treba ići prema jugu, odnosno na teze da nova trasa faktički predstavlja “granicu trećeg entiteta”. “Uz to što vodimo računa o tome što se govori, moramo voditi računa i o tome tko to govori. To dolazi iz oporbenih krugova i time se zauzimaju pozicije za izbore 2018. Ako se otkoči sve ove radove, oni koji su na poziciji imaju mnogo više izglede. Nemam namjeru polemizirati oko toga, imamo zaključak Doma naroda. Što se tiče Autocesta, dali smo da se provjeri i alternativna trasa od Mostar juga prema Počitelju. Da o tome, dakle, priča struka, a ne politika. Očekujemo sljedećeg mjeseca respektabilnu analizu i te alternativne trase. Sigurno ćemo ispoštovati sve što se od nas traži i u dogovori s lokalnom zajednicom naći najbolje rješenje”, kazao je Terzić za Avaz.ba. (ri)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije