BRUXELLES

Josip Brkić razgovarao s visokim dužnosnikom EEAS-a Moraom

26.03.2021.
u 11:05

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić se tijekom dvodnevnog radnog posjeta Briselu, 25. ožujka, sastao sa zamjenikom generalnog tajnika Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) za politička pitanja Enriqueom Moraom.

Na početku sastanka Brkić je istaknuo da Bosna i Hercegovina cijeni kontinuirani angažman Europske unije u podršci stabilnosti kao i aktivnosti na jačanju političkih i ekonomskih veza kako unutar regije zapadnog Balkana, tako i između EU i regije, osobito imajući u vidu trenutnu situaciju s pandemijom Covid-19 i sve mjere koje treba slijediti.

Zahvalio je EU na neprocjenjivoj potpori pruženoj BiH i regiji tijekom kriznih situacija. Iako je i sama EU teško pogođena, pružila je potporu zapadnom Balkanu, uključujući žuran odgovor na najkritičnije medicinske potrebe, potporu u prevazilaženju posljedica krize na zdravstveni i ekonomski sektor, makrofinancijsku potporu, zemlje regije je uvrstila u programe javne nabave i pomogla na mnoge druge načine.

Zamjenik ministrice je istaknuo da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU, te da nema alternativu europskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okružja, ekonomskog razvitka i političke stabilnosti.

Naglasio je da će Bosna i Hercegovina s partnerima sa zapadnog Balkana pojačati napore na realizaciji ključnih pitanja u vezi s infrastrukturnom povezanošću, lakšim protokom kapitala, robe, usluga i kvalificirane radne snage. Iskazao je uvjerenje da će se potpora i pomoći EU našoj regiji nastaviti.

Zamjenik generalnog tajnika EEAS-a Mora istaknuo je da je Europska unija u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) pokrenula regionalni projekt vrijedan više od sedam milijuna eura za potporu sigurnom i učinkovitom cijepljenju populacije širom zapadnog Balkana. Novi regionalni projekt dio je cjelokupne inicijative Team Europe koji podrazumijeva pokretanje niza regionalnih akcija u korist zapadnog Balkana u ukupnom iznosu od više od 25 milijuna eura financiranih iz Instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije (IPA).

Naveo je da ukupni paket pomoći EU-a za zapadni Balkan kao odgovor na Covid-19 trenutno premašuje 3,3 milijarde eura, te da sve navedeno pokazuje strateški značaj regije zapadnog Balkana za Europsku uniju, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije