U tekstilnom proizvodnom pogonu

Jelena Malbašić posao čekala 20 godina

18.12.2020.
u 08:00

U tekstilnom proizvodnom pogonu “Yumko” u Drvaru, uz dosadašnjih 80, primljeno je još 20 žena. Čekale su godinu dana da ih se pozove, prošle obuku i postale dio kolektiva koji proizvodi za matičnu tvornicu u Vranju u Srbiji. Tvornica u ovoj općini Hercegbosanske županije ne samo da je opstala u vrlo nepovoljnoj 2020., godini na izmaku nego je, zahvaljujući novom zapošljavanju, postala mjesto koje osigurava egzistenciju za 100 drvarskih obitelji. Međutim, Yumko ovim ženama znači i puno više. Ispunjene su, osjećaju se korisno, a nekima je to i prvo zaposlenje, piše Večernji list BiH.

- Na Zavodu za zapošljavanje bila sam 20 godina i zaposlenje mi znači puno. Pronalazim se u ovom poslu i lijepo mi je raditi ovdje - govori nam Jelena Malbašić. a njezina radna kolegica Biljana Tadić dodaje:

- Za mene posao znači puno. Žena sam koja ima 55 godina, koja je prošla mnoge poslove, ovdje mi se otvorila šansa… - govori nam Biljana Tadić, inače majka dvoje djece.

Proces proizvodnje potpuno je zaokružen, od krojačnice do finalnog proizvoda, ističe to Dušica Bojanić koja je obuku prošla u Vranju, u tvornici je od prvog dana i skrbi se za gotove proizvode.

- Trenutačno proizvodimo muške hlače, džeparice, i radna odijela. Radimo sve za “Yumko”. Sad nam treba upravo doći nalog za dvomjesečnu proizvodnju, a onda imamo osiguran posao u “Yumku” za sljedećih četiri do pet godina - ističe Dušica Bojanić pokazujući hlače s vrlo zahtjevnom izradom.

Pitali smo znači li to i nova radna mjesta.

- Do 31. ožujka sljedeće godine neće biti primanja novih radnika pa ćemo vidjeti kako napreduje obuka tih žena koje smo sad primili. A onda bi se trebalo početi i s novim zapošljavanjem. Sad smo morali rasporediti 100 žena u dvije smjene zbog pandemije kako bismo ispoštovali distancu - govori naša sugovornica Dušica Bojanić i nada se kako će u već u sljedećoj, 2021. godini raditi u dvije pune smjene, što bi značilo dvostruko više zaposlenih u ovome pogonu u Drvaru. Podsjetimo, ova tvornica u Drvaru formirana je i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije i u ovome mjesecu proslavlja svoj prvi rođendan.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?