ZANIMLJIVO

Jednostavan matematički zadatak zbunio mnoge: Dobivaju se dva rješenja, ali koje je točno?

04.05.2021.
u 09:24

Na društvenim mrežama često se vode rasprave o raznim stvarima, pa tako i o matematičkim problemima i jednadžbama. Nedavno se na Twitteru pojavio matematički zadatak koji je podijelio mišljenje korisnika, a mnogi su bili zbunjeni oko rješavanja.

Korisnik @pjmdoll na svom profilu podijelio je zadatak koji je glasio: 8 ÷ 2 (2 + 2) =?. Pitao je druge korisnike da ga riješe i podjele svoja rješenja. 

Iako se zadatak čini veoma jednostavan, nastala je svađa oko dva rješenja - 1 ili 16. Neki su čak podijelili i da različiti kalkulatori daju različita rješenja, ali stvar je zapravo u načinu postavljanja pitanja.

Pa što je istina? Prema pravilima algebre, odgovor bi trebao biti 16. Prema tradicionalnom pristupu, rješavanje problema ide ovim redoslijedom zagrade, dijeljenje ili množenje, zbrajanje pa oduzimanje, kako piše IFL Science. Za početak riješite dio u zagradama i na kraju dobijete jednadžbu koja glasi 8 ÷ 2 x 4 =?

Zatim rješavate s lijeva na desno, odnosno prvo 8 podijelite s 2, a zatim pomnožite s 4. Pa zašto to ljudi i kalkulatori pogrešno shvaćaju? Jednadžba je postavljena dvosmisleno, a matematičare bi zasigurno zasmetalo da ste je tako napisali. U jednadžbi nedostaje nekoliko zagrada koje bi nekome omogućile da bez dvosmislenosti dođe do ispravnog rješenja.

Mogli biste imati (8 ÷ 2) x (2 + 2), što bi bilo jednako 16, ili biste to mogli zapisati kao 8 ÷ [2x (2 + 2)], što je jednako 1. Tada bi ovaj zadatak bio jednostavniji, ali sigurno ne bi postao viralan.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije