Parlament FBiH

Jednoglasno protiv odlaganja radioaktivnog otpada blizu granice BiH

parlament
03.02.2016.
u 16:58

Osnovna poruka je da se državna razina treba aktivno uključiti u problem, usprotivi se odlaganju opasnog materijala radi zaštite zdravlja građana i kvaliteta životne sredine, koji bi mogli biti ugroženi bude li radioaktivni otpad deponiran uz granicu BiH

Deklaracija kojom se Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izričito protivi odlaganju radioaktivnog otpada iz Hrvatske u blizinu granice s Bosnom i Hercegovinom, na Trgovskoj gori, odobrena je jednoglasno na današnjoj sjednici ovog doma u Sarajevu.

Osnovna poruka je da se državna razina treba aktivno uključiti u problem, usprotivi se odlaganju opasnog materijala radi zaštite zdravlja građana i kvaliteta životne sredine, koji bi mogli biti ugroženi bude li radioaktivni otpad deponiran uz granicu BiH. Deklaracija je, u biti, "apel za zaštitu sadašnjih i budućih gerenacija".

Pošto je sličan dokument izglasala i Republika Srpska, na sjednici je odobren zaključak u formi poziva Parlamentarnoj skupštini BiH da što prije poduzme aktivnosti na realizaciji entitetskih deklaracija.

Na takvom zaključku su inzistirali zastupnici SDP-a BiH. Oni su tijekom cijele ove točke dnevnog reda isticali kako je riječ o problemu što je po samoj prirodi državno, odnosno vanjsko pitanje koje treba rješavati s drugom državom.

Predlagač Deklaracije je zastupnik Kasim Mulalić iz Bužima, gradića čiji se stanovnici, kao i u drugim obližnjim mjestima Bosanske krajine, jednako kao u prekograničnim oblastima, boje, zasad nedefinirane opasnosti. Osobito strahuju za vodotokove kojima je njihovo područje obilno obdareno osim drugim prirodnim blagodetima, javlja Fena. 

Iz Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH Feni je rečeno da dosadašnja mjerenja s bh. strane, na točki najbližoj lokaciji na Trgovskoj gori, nisu pokazala povišenu radioaktivnost u odnosu na prirodnu, ali i da potencijalna opasnost ne može biti isključena kad se odlaže materijal ove vrste.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije