projekt

'Jedno je srce, jedna je Hrvatska' – predstavljene IV. Hrvatske svjetske igre

27.06.2017.
u 15:25

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, danas 26. lipnja je održano predstavljanje projekta IV. Hrvatskih svjetskih igara – amaterskog sportskog natjecanja na kojem sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta a koje će se održati od 18.- 22. srpnja ove godine u Zagrebu.

Projekt neslužbeno nosi ime „Crolimpijada - Olimpijske igre s hrvatskim predznakom“.
 
Ovogodišnje Igre okupit će najveći broj sudionika do sada – preko 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150 natjecatelja  iz Republike Hrvatske.

Natjecatelji dolaze iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele te će nastupiti u 16 sportskih disciplina.
 
Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske zahvalio je svim pokroviteljima i partnerima ovogodišnjih Igara te izrazio zadovoljstvo velikim, dosada najvećim, odazivom natjecatelja i sudionika „Cilj Igara je kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati im poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta u zemljama u kojima žive i jačanja hrvatskog zajedništva.

Putem Igara, Hrvati koji dolaze iz dale­kih kra­jeva, a koji do sada nisu imali pri­liku, moći će upoz­nati lje­pote naše domo­vine, hrvat­sku kul­turu i povi­jest. Osim što jačaju naše zajedništvo i potiču očuvanje nacionalne svijesti među Hrvatima u svijetu, Hrvatske svjetske igre otvaraju vrata i mnogim drugim konkretnim inicijativama i projektima – obrazovnim, kulturnim, gospodarskim. Isto tako, uvjeren sam da će Igre potaknuti želju kod  mnogih mladih za povratkom i trajnim ostankom u domovini svojih predaka“.
 
Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba izrazila je zadovoljstvo i ponos što će Zagreb – glavni grad Republike Hrvatske ponovno, nakon 2014., ugostiti veliki broj mladih iz cijelog svijeta „Biti će impresivno vidjeti kako naši ljudi, Hrvati raseljeni na pet kontinenata i njihovi potomci, s puno ljubavi,  bez obzira na prostornu i vremensku udaljenost, čuvaju i njeguju svoj hrvatski identitet. Nazočnost natjecatelja u Zagrebu potvrda je čvrstih i neraskidivih veza između domovinske i iseljene Hrvatske“ .
 
„Ponosni smo što se i HRT – po prvi puta kao medijski pokrovitelj – uključio i pružio potporu ovom jedinstvenom projektu koji ujedinjuje i spaja hrvatski narod, ma gdje živio“ rekao je Renato Kunić, ravnatelj Programa HRT-a koji je najavio i  buduće aktivnosti, koje HRT, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske planira napraviti u cilju jačanja programskih sadržaja namijenjenog Hrvatima izvan Republike Hrvatske. U tom smislu, posebice je istaknuto ponovno otvaranje dopisništva HRT a u Sarajevu i Mostaru te ponovna uspostava Međunarodnog televizijskog programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
 
Na predstavljanju je istaknuto kako su IV. Hrvatske svjetske igre posebne i po velikom odazivu volontera – studentskih i udruga mladih iz Republike Hrvatske, koji će, kao svojevrsni domaćini, svojim sunarodnjacima iz 31 zemlja svijeta nastojati boravak u domovini predaka učiniti nezaboravnim.
 
Za vrijeme trajanja Igara, sudionici i natjecatelji će biti smješteni u Studentskom domu Stjepan Radić u Zagrebu. Uz sportski i natjecateljski dio, pripremit će se i brojni drugi kulturni, turistički i zabavni sadržaji kako bi sudionicima Igara približili hrvatski kulturni i društveni život te kako bi im boravak u Lijepoj našoj bio nezaboravan.  

Organizator IV. Hrvatskih svjetskih igara su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatski svjetski kongres.  Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH i pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Grada Zagreba.  
 
Potporu uspješnoj  realizaciji ovogodišnjih Igara dali su : Grad Zagreb, Ministarstvo obrane, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatski olimpijski odbor i drugi. Medijski pokrovitelji su HRT, Večernji list i Slobodna Dalmacija.
 
Moto IV. Hrvatskih svjetskih igara je; „Jedno je srce, jedna je Hrvatska“
 
Hrvatske svjetske igre su dosada održane dva puta u Zadru (2006. i 2010.) i u Zagrebu ( 2014.).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?