Dan općine Žepče

Jedna od najrazvijenijih bh. općina slavi svoj dan

14.10.2017.
u 12:45

Jučer je u Žepču održana svečana sjednica općinskog vijeća u povodu obilježavanja Dana općine. Općinski načelnik Mato Zovko je ovom prilikom dodijelio zahvalnice svima onima koji su doprinijeli općini, piše Večernji list BiH. Događaju su nazočili Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja, Damir Jukić, zastupnik Skupštine ZDŽ-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, Ivo Tadić, zastupnik skupštine ZDŽ-a i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, Oliver Radoš, zastupnik u Parlamentu FBiH, Andrej Kajić, županijski ministar financija, Nurđehan Šahinović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDŽ-a te načelnici susjednih općina. Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca na spomen-obilježje palim braniteljima.

Događaji tjedna

Protekli tjedan u Žepču su održani mnogi događaji organizirani u povodu Dana općine. Jedan od najvažnijih je Četvrti gospodarski forum općine Žepče. Organizatori su bili Razvojna agencija Žepče i Općina Žepče uz potporu partnera i suorganizatora CRS-a i NALED (Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Srbije). Moto ovogodišnjeg foruma bio je “Ja sam business friendly, a ti?”. Razgovaralo se o povoljnom poslovnom okruženju u zemljama bivše Jugoslavije, a tri glavne teme bile su: što znači biti businss friendly, koja je uloga jedinica lokalne samouprave u razvoju konkurentnosti regija i važnost Akta o malim poduzećima. Kao najvažniji zaključak Foruma u Žepču istaklo se prepoznavanje BFC certifikata kao standarda po kojem će se i ubuduće mjeriti napredak u kreiranju povoljnog poslovnog okruženja u svim općinama bez obzira na državu, piše Radio Žepče. Od ostalih događaja koji su obilježili prošli tjedan, treba izdvojiti puštanje u rad novoizgrađene zgrade Osnovne škole “Fra Grga Martić”.Početna sredstva i inicijativu za izgradnju ovog objekta dala je Općina Žepče, a izgradnju objekta pomogli su Vlada ZDŽ-a, Vlada RH i UNDP. Vrijednost projekta je 590. 000,00 KM . Školu u Ozimici pohađa 250 učenika, raspoređenih u 9 odjela koji nastavu pohađaju po HNPiP i 8 odjela koji nastavu pohađaju po BNPiP. “Otvorenje škole u Ozimici je najznačajniji kapitalni objekt u ovoj godini, koji je završen u rekordnom roku. Sama izgradnja je tekla bez ikakvih poteškoća i odvijala se u nekoliko faza, u jednoj dobroj atmosferi kojoj su doprinijeli Vlada ZDŽ-a, Vlada Republike Hrvatske, odnosno Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i sredstva Europske unije, odnosno UNDP”, istaknuo je načelnik općine Žepče Mato Zovko. U svečani program obilježavanja Dana općine uvršteno je i puštanje u rad nove ceste u Novom Naselju. Načelnik Zovko kazao je da je njemu važno to da su imali razumijevanje Federalnog ministarstva prostornog uređenja i ministra Josipa Martića, koji je odvojio 56.000 KM, a općina je iz proračuna osigurala 48.000 KM. “Mi ćemo i dalje sudjelovati u svim projektima koje Općina Žepče kandidira prema Federalnom ministarstvu”, kazao je ministar Josip Martić. U kinodvorani Doma kulture, upriličena je svečanost obilježavanja desete godišnjice Radio Žepča. Program su svojim izvedbama tamburaški sastavi Stare Tambure i Zlatne žice, a u srijedu je Javna ustanova Centar za socijalni rad Žepče obilježila desetu godišnjicu rada i postojanja.

Zabavni program

Od događaja treba izdvojiti Kros utrku učenika osnovnih i srednjih škola općine Žepče pod nazivom “Trčanjem do zdravlja”, na kojoj je sudjelovalo 390 učenika iz osam škola, tri srednje i pet osnovnih škola. Po prvi put nakon utrke učenika na otvorenoj utrci sudjelovalo je i četrdesetak seniora. Za danas je najavljena izložba slika nastalih na koloniji “Ismet Čahtarević” Žepče 2017. Također će se održati i Ribarska večer na kojoj će nastupati žepački bendovi, šahovski turnir i multietnička smotra folklora, a za sutra je najavljen stolnoteniski turnir. U ponedjeljak je otvaranje Javne rasvjete u poslovnoj zoni PC “XP Žepče”, čime završava program.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?