istraživanje pokazalo

Jedna jednostavna stvar može nam pomoći da bolje spavamo i lakše se budimo ujutro

spavanje
Dreamstime
15.03.2022.
u 08:43

Istraživači su otkrili da su sudionici za svaki dodatni sat proveden vani prijavili bolji san

Međunarodni tim istraživača novim člankom u 'Journal of Affective Disorders' tvrdi da prirodna svjetlosti može biti jako povoljna za zdravlje - ponajviše za san.

Osim što brzo podiže raspoloženje, boravak na otvorenom, čak i u oblačnim danima, izlaže nas obilju prirodnog svjetla. Izloženost vanjskom svijetlu pomaže i cirkadijalnom ritmu.

Neusklađen cirkadijalni ritam može dovesti do svih vrsta poteškoća, uključujući probleme sa spavanjem. Kako bi se proučio značaj dnevne izloženosti svjetlu za san i opće zdravlje, u obzir je uzeta britanska baza podataka o genetskim i zdravstvenim podacima više od pola milijuna ljudi u Velikoj Britaniji, prenosi 24sata.hr

Istraživači su otkrili da su sudionici za svaki dodatni sat proveden vani prijavili bolji san. Lakše su se budili, tijekom dana osjećali su se budnijima, a navečer su lakše zaspali i bolje spavali.

To pokazuje koliko su povezani ciklusi svjetla i spavanja.

- Spavanje i svjetlost jako su povezani. Svjetlosni ciklus možete promijeniti promjenom ciklusa spavanja i obrnuto - rekao je dr. Steven Lockley, neuroznanstvenik u bolnici Brigham & Women's Hospital.

Prethodno istraživanje, pokazalo je da je 120 minuta tjedno minimalno vrijeme koje bismo trebali provesti vani kako bismo podržali svoje zdravlje.  Također, san možete nastaviti jačati odlaskom u krevet i buđenjem svaki dan u isto vrijeme, piše mbg.

Ključne riječi
san

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?