Kupreški sir mljekare obitelji Romić ide u trgovine

Jedini u BiH prerađuju samo svoje mlijeko i u isto vrijeme stvaraju tri vrste sira

26.08.2022.
u 09:47

 

U kupreškome naselju Zlosela prije četiri mjeseca počela je s radom mljekara Perkan u vlasništvu obitelji Romić, a njihovi proizvodi uskoro bi se trebali naći na policama trgovina.

Troje stalno zaposlenih

Investicija mljekare iznosi 200.000 maraka, od kojih je 25 posto iz programa ruralnoga razvoja Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Uz članove obitelji, u mljekari radi troje stalno zaposlenih djelatnika čije vrijedne ruke trenutačno prerađuju kravlji, ovčji i miješani sir.

- Radimo tvrde punomasne sireve od neobranoga mlijeka koji se proizvode isključivo na našem gospodarstvu. Kako smo na samom početku, zrenje sira čekali smo tri mjeseca i sada imamo proizvod koji se može kušati i kupiti. Sir se trenutačno prodaje samo kod nas na mjestu proizvodnje, a uskoro će se naći i na policama nekih trgovina - kazala je za Fenu direktorica mljekare Dražena Romić.

Prema njezinim riječima, ne planiraju izlaziti na tržište izvan granica Bosne i Hercegovine jer su jedina mljekara u državi koja prerađuje isključivo vlastito mlijeko i u istom trenutku stvaraju tri vrste sira - kravlji, miješani i ovčji i s te strane, zapravo, i nemaju konkurenciju, niti su oni bilo kome konkurencija na bh. tržištu.

Kako bi upoznali javnost sa svojim delicijama, u skorašnje vrijeme najavljuju posjete sajmovima i izložbama sireva sa svojim proizvodima kako bi tamošnjim posjetiteljima omogućili kušanje domaćega kupreškog sira.

- Kupres je izrazito pogodan za stočarstvo, kako zbog nadmorske visine tako i zbog bogatih pašnjaka koji u svome sastavu imaju stotine različitih biljaka, što Kuprešku visoravan čini prirodnim botaničkim vrtom koji konzumira stoka koja daje mlijeko od kojega i nije neka znanost napraviti izrazito kvalitetne sireve - istaknula je direktorica mljekare.

Širit će stočni fond

Na ovome imanju u kupreškome naselju Zlosela trenutačno se nalazi oko 50 odraslih goveda i oko 1300 odraslih ovaca, a Romići su odnedavno počeli s izgradnjom nove staje za stoku jer planiraju proširiti stočni fond, slijedom toga povećati i proizvodnju mliječnih proizvoda. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije