Plan općine Žepče

Javna rasvjeta u Žepču trebala bi trošiti manje struje za oko trećinu

01.12.2018.
u 20:00

Poslovni i stambeni objekti u gradskom dijelu općine Žepče zagrijavaju se uglavnom sustavom daljinskog grijanja iz kotlovnice koja je u sastavu poduzeća DPD “Krivaja-Žepče” d.o.o. Žepče, stoji u strategiji razvoja općine Žepče od 2018. do 2027. godine, piše Večernji list BiH. 

Ukupna površina stambenog prostora kolektivnog stanovanja koji se zagrijava je 14.669 četvornih metara i 13.862 četvorna metra poslovnog prostora, što podrazumijeva poduzeća, radnje, ustanove zdravstva, zapošljavanja, općine, sudove, vatrogasne jedinice, porezne, policijske, zdravstvene, humanitarne i obrazovne ustanove te vjerske objekte - crkve i džamije.

Izgradnja nove kotlovnice

S obzirom na to da je stanje kotlovnice i cjelokupnog sustava grijanja loše, potrebna je izgradnja nove kotlovnice, kao i rekonstrukcija postojećeg sustava. Ostali objekti individualnog stanovanja - obiteljske kuće na području općine Žepče, za grijanje imaju vlastite peći ili kotlovnice u sklopu obiteljskih kuća, a kao energent uglavnom se koriste drva i ugljen. Na bazi ovih podataka i procjena za sva ostala kućanstva na godišnjoj razini se za potrebe grijanja i ostale potrošnje električne energije iskoristi 212,322.151 KWh energije. Stanje energetske učinkovitosti u javnim objektima je jako loše, što potvrđuje činjenica da je utopljavanje postojećih javnih objekata na području općine Žepče u cilju podizanja stupnja njihove energetske učinkovitosti provedeno na objektima Srednje mješovite škole “Žepče”, Osnovne škole “Žepče” – Mala škola i Glazbene škole Katarine Kosače Kotromanić Žepče te još nekoliko javnih objekata. Katolički školski centar “Don Bosco” Žepče trenutačno je jedina javna ustanova na području općine koja za zagrijavanje koristi pelet. Javna rasvjeta u općini još uvijek je pokrivena starim tipom žarulja, a led žarulje su trenutno postavljene samo u gradskom dijelu Žepča. Zbog dobrih rezultata planirana je rekonstrukcija postojeće mreže javne rasvjete kako bi se sva pokrila led-žaruljama. Kao ni u ostatku BiH, solarni paneli još uvijek nisu u primjeni na javnim objektima, uglavnom zbog velikih početnih ulaganja koja općinski proračun nije u stanju podnijeti.

Daljinsko grijanje

Kada su u pitanju mjere unaprjeđenja energetske učinkovitosti Žepča, Općina je dužna postupati sukladno Zakonu o energetskoj učinkovitosti u Federaciji BiH koji je usvojen u veljači 2017. godine. Sukladno tome, plan Općine u sljedećem razdoblju je smanjiti potrošnju energije od fosilnih goriva za pet posto u objektima pod ingerencijom Općine Žepče, primjenom principa energetske učinkovitosti, smanjiti potrošnju električne energije u sustavu javne rasvjete općine Žepče za 30 posto, poboljšati energetsku učinkovitost sustava daljinskog grijanja kroz smanjenje količine potrebnog goriva po jedinici isporučene toplinske energije za pet posto, stoji, između ostaloga, u strategiji razvoja općine Žepče od 2018. do 2027. godine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije