obilne padaline

Jaka kiša pravi probleme u dijelovima BiH: Poplavljeni putevi, bujica nosi sve pred sobom

poplave
Foto: Teslićke novine
1/2
30.05.2023.
u 20:53

Danas je za sjeveroistok i sjever te dijelom istok i središnji dio Bosne i Hercegovine najavljena obilna kiša koja je već počela praviti probleme. Poplavljeni su putevi i dvorišta u nekoliko mjesta na sjeveru, no do sada nije prijavljeno da je voda ušla u objekte.

Čini se kako je situacija trenutno najgora u Tesliću gdje se izlila rijeka Brezna te je blokiran magistralni put Banja Luka - Teslić, kod skretanja za naselje Jasenova. Tu se voda izlila na cestu, a na snimcima Teslićkih novina vidi se kako bujica nosi sve pred sobom te je situacija prilično alarmantna.

 

 

Na putu Blatnica - Teslić, u mjestu Slatina je također došlo do probijanja vode na put.

U jednoj ulici u Prnjavoru je usljed obilnih padalina došlo do izlijevanja kanalizacije koja se nalazi ljudima u dvorištima i prijeti da poplavi i objekte, piše Klix.ba

Situacija je alarmantna i u Tuzli gdje su usljed obilnih padalina poplavljene glavne prometnice u gradu.

Na pojedinim dijelovima promet je bio onemogućeno gotovo u potpunosti te su vozači sa automobilima ostali na jednom mjestu do stabilizacije prilika. Ovakvo plavljenje u Tuzli nije rijetkost s obzirom na to da loši odvodi ne mogu primiti velike količine vode.

Bujične poplave na cestama su i u Vitezu zbog čega se promet odvija usporeno prenosi viteski.ba, međutim voda srećom još nije poplavila nikakve objekte.

Prometnice su poplavljene još i u Lukavcu i Gradačcu.

Zbog izlijevanja bujičnih potoka na magistralni put M-17 u mjestu Brankovići, Općina Žepče, otežano je odvijanje prometa.

Strašne snimke bujica napravljene su i u Čeliću, ali nema informacija o poplavljenim područjima.

 

 

Agencija za vodno područje rijeke Save je ranije danas upozorila na moguće bujične poplave u slivovima Krivaje, Spreče, Usore, Tinje, Une i Sane. Odnosno, na području općina u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Unsko-sanskoj županiji.

Kako su priopćili, prognozira se rast vodostaja usljed novih padalina na srednjem i donjem dijelu sliva Bosne u periodu od danas do 2. lipnja. Kao posebno izvanredno hidrološko stanje u sljedeća tri dana istaknuli su srednji i donji dio sliva Bosne te sliv Une i Sane, a upozorava se i na to da će obilne padaline u kontinuitetu pogoditi ove dijelove BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije