Bili smo na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima i ljubuškoj gradskoj tržnici

Jagode jeftinije za tri KM, kuke se prodaju po 10 KM za kg, mladi krumpir uranio

storyeditor/2024-04-07/jag.png
08.04.2024.
u 16:35

S pojavom domaće sezonske robe za topliji dio godine, na veletržnicu u Tasovčićima kod Čapljine vraća se živost, piše Večernji list BiH. Roba koja je trenutačno u trendu su domaće jagode. Kako smo doznali od Ante Tolja, stalnog prodavača na veletržnici, jagode su prije petnaestak dana startale s cijenom od 10 do 12 KM na veliko, da bi se cijena tijekom protekloga vikenda spustila na još uvijek za većinu građana BiH paprenih od 7 do 9 KM za kilogram.

Kasnile unatoč toploj zimi

Unatoč toploj zimi, jagode su koji dan zakasnile, primjerice, 2022. godine krenule su koncem druge dekade ožujka, a ove se godine na njih čekalo koji dan dulje, odnosno na početak treće dekade prvoga proljetnog mjeseca.

Zanimljivo, cjenovni primat i dalje drže kuke. Ova sve popularnija sezonska namirnica iz prirode nakon punih mjesec i pol dana od pojave trži se za 1,50 do 2,50 KM, što će reći da je cijena u prosjeku zavidnih 10 KM po kilogramu. Za one koji vole taj diuretik ističemo da su cjenjeniji izdanci tamne boje, bez listova, dok izdanci svjetlije boje s listovima imaju nižu cijenu.

Hilmo Krehić, stalni prodavač na čapljinskoj veletržnici, visoku cijenu obrazlaže smanjenjem obradivih površina. Najizdašniji nabir i najkvalitetnije kuke rastu u okrajcima obradivih njiva, a kako se te površine smanjuju, teže se dolazi do debljih izdanaka tamne boje, što kukama drži cijenu.

Približno kada i kuke, na veletržnici se pojavio i mladi kupus koji, unatoč uvoznom albanskom, još uvijek drži cijenu i trži se za 1,20 do 1,40 KM za kilogram, dok je zimski kupus od 0,70 do 1 KM. Od novina na veletržnici odnedavno ima i mladih krastavaca, koji se trenutačno cijene od 2,60 do 2,80 KM za kilogram.

Da domaći agrar nije uzrok "ludovanja" cijena, primjer je list peršina i celera, koji se trenutačno nudi po cijeni 3 – 4 KM za kilogram, što je niža cijena nego prije korone, odnosno prije nešto više od četiri godine. Cijenu na razini proteklih godina ima i zelena salata, koja se naveliko nudi već od 0,70 KM, tzv. kristalka, pa do 1,80 KM "puterica".

Pristupačna je i cijene blitve 1 – 1,50 KM, pa i špinata, koji je od 1,50 s otvorenog pa do 2,50 KM iz plastenika. Kelj je oko 1,50 KM, a raštika 3 – 4 KM za kilogram. Domaćeg bijelog luka moćna mirisa, tzv. saransaka, a koji se cijenio 12 KM, više nema, uvozni se cijeni 6 – 7 KM. Na cijeni je domaći crveni luk - od 2,50 do 2,80, dok je mladi luk tzv. pera 2 – 4 KM. Uglavnom, uvozni krumpiri su od 1 do 1,60 KM. Cijelu zimsku sezonu, pa i cijelu godinu, imali su visoku cijenu.

Domaćih mladih krumpira iz plastenika koncem protekloga tjedna još nije bilo, ali se na gradskoj tržnici u Ljubuškom prodaju već desetak dana, cijena je 2,50 – 2,80 KM. Jedan prodavač, inače agronom, kazao nam je kako je ove godine mlade krumpire imao četiri dana prije nego ikada ranije, već 29. ožujka.

Trešnje prije 1. svibnja

Posve je sigurno da će mladih krumpira iz plastenika biti već nakon 10. travnja, a s otvorenoga prvih dana svibnja. Zanimljiva pojava, ove su se godine na veletržnici u Tasovčićima sve doskora nudile mandarine, čija je sezona prijašnjih godina završavala koncem siječnja ili najdalje početkom veljače. Za pretpostaviti je da im je zima bez mraza produljila sezonu.

Sezonu će, u pravom smislu, otvoriti prve trešnje, koje se ove godine, ako ne bude kasnih mrazeva, mogu očekivati prije 1. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije