Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ja neću da budem dio iluzije o BIH, kakvu poželi Sarajevo a potom je nameću stranci

24. siječnja 2017. u 11:30 0 komentara 158 prikaza
Milorad Dodik

Dodik je izjavio da se kod  Srba  uvijek nađe određeni broj onih koji su spremni biti podanici politike koja dolazi sa strane, te ocijenio da je najveća greška Srba kroz političku povijest, i noviju povijest, to što su strancima uvijek davali veći značaj nego što oni imaju, prenosi Pogled.ba

“Mi nismo imali svoje politike, mi smo se dodvoravali politikama koje su došle sa strane u BiH i koje su nama predlagane kao dobre za našu budućnost, obećavali su nam čudo, a onda smo mi gubili konkretna prava i nikada ih više nismo mogli vratiti”, ocijenio je Dodik.

BIH nije izgradila unutarnji smisao postojanja, za to su su odgovorni i stranci

BiH je dramatično podijeljena bez mogućnosti da bude sastavljena”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te dodao kako BiH nema šansu, jer živi na pritisku i prisili, te da sve lijepe riječi o BiH u regiji i svijetu nisu istinite.

Istaknuo je kako je BiH iluzija, a da on kao političar i čovjek nije spreman biti dio toga, te da nije spreman politički i fizički život upotrijebiti da bi se na kraju tog puta pokazalo da je to iluzija.

“Imam dovoljno u sebi spoznaje da znam da je to nemoguće da funkcionira. Funkcionira samo zato što postoji intervencionizam međunarodne zajednice. BiH se pokušava održati na muslimanskom idealizmu koji promovira jednu državu unitarističkog karaktera”, rekao je Dodik.

Maureen Cormack pokazala unitaristički, probošnjački i vidno antisrpski koncept.

O odnosima s američkim diplomatima, Dodik je rekao kako nikad nije bilo jednostavno i da su sastanci, tisuće koje je imao, uvijek bili mučni. Podsjetio je kako su Amerikanci prekinuli kontakt s njim kada je odbio da u kontinuitetu uradi nekoliko stvari, te naveo reformu policije, odbijanje reforme ustava čime bi se izgubio značaj državotvornosti Republike Srpske, a da je ključno bilo to što je odbio srušiti crkvu u Potočarima što je od njega tražio bivši američki veleposlanik u BiH.

“Kad sam odbio i rekao da neću da srušim, oni su sutradan izašli s priopćenjem u kojem su naveli da je Milorad Dodik nekooperativan i da se sa njim ne može doći do nekih zajedničkih projekata i poslova”, rekao je Dodik i dodao da mu ne predstavlja smetnju što se s njim ne susreću kada dolaze u Banja Luku.

Dodao je   kako se od početka zalagao za poštivanje slova Daytonskog sporazuma, dok su se bošnjački političari zalagali za duh Daytona, odnosno interpretirali taj sporazum onako kako njima odgovara.

Kazao  je kako BiH ima devet nadležnosti prema Daytonskom sporazumu, u kojem se navodi da BiH pripadaju nadležnosti izričito date BiH, a sve ostalo što nije izričito dato BiH pripada entitetima.

“I kad ja potegnem to pitanje, onda sam ja loš momak”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su Republici Srpskoj, intervencijom visokog predstavnika, otete 83 nadležnosti i koncentrirane na razinu BiH, te napomenuo da u Ustavu BiH piše da se nadležnosti na razini BiH mogu pribaviti samo na bazi sporazuma dva entiteta, ali da nijedna od tih otetih nadležnosti nije tako pribavljena.

Dayton ne daje toliku moć OHR-u

Naveo je kako je Vijeće za provedbu mira jedno od tijela mimo Daytonskog sporazuma i Ustava, a koje je odjednom postalo najvažnije tijelo u BiH, koje svakih šest mjeseci razmatra rad visokog predstavnika i daje mu podršku što god da uradi.

Kaže da su opća načela Daytonskog sporazuma potpisali SR Jugoslavija, Hrvatska i “nekakva BiH koja je priznata 1992. godine kao Alijina, ali u trenutku kada je potpisivan sporazum uopće nije postojala”.

“To se najbolje vidi u Aneksu dva Ustava BiH koji kaže da su subjekti sporazumijevanja dva entiteta, nigdje nema BiH. Međutim, velike sile koje su priznale BiH, da bi očuvale tu svoju grešku od prije četiri godine kada je potpisivan Daytonski sporazum, oni su stavili da je potpisnik BiH”, dodao je Dodik.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.