namijenska industrija

Izvoz oružja, streljiva i eksploziva skočio za gotovo 18 milijuna KM

23.06.2021.
u 21:10

Nova domaća puška kalibra 7,62 mm, koja je u potpunosti bh. proizvod, a uskoro bi trebala biti testirana u europskim zemljama, kao i samohodna haubica kalibra 155 mm samo su neki od proizvoda bosanskohercegovačke namjenske industrije koja, nakon pada prouzročenoga pandemijom prošle godine, u ovoj ponovno ostvaruje zavidne rezultate, piše Večernji list BiH. 

Pokazatelji

Namjenska je industrija u pretkriznoj 2019. ostvarila iznimno dobre rezultate, no kriza ju je, kao i ostale grane industrije, uzdrmala.

Međutim, podaci za prvih pet mjeseci ove godine pokazuju znakove oporavka. Iz Vanjskotrgovinske komore potvrdili su tako nedavno za Nezavisne novine kako je u kontekstu eksploziva izvoz u pet mjeseci iznosio 17,303.286 KM, a u istom razdoblju lani - 9,878.663 KM. Izvoz oružja i streljiva dosegao je u istom razdoblju iznos od 79,740.502 KM, što je značajan porast u odnosu na 69,240.428 KM iz prošlogodišnjeg petomjesečnoga razdoblja. Ukupno gledajući, izvoz oružja, streljiva i eksploziva veći je za gotovo 18 milijuna KM u odnosu na razdoblje od siječnja do svibnja prošle godine.

Kada je riječ o tržištima, iz Vanjskotrgovinske komore objašnjavaju kako ona vodeća - Egipat (29 posto), Sjedinjene Američke Države (13 posto) te Turska (12 posto) predstavljaju udio od više od 50 posto bosanskohercegovačkog izvoza naoružanja i vojne opreme.

Godina 2019. bila je za namjensku industriju rekordna, s ukupnim izvozom većim od 240 milijuna KM. Ipak, zbog poznatih razloga, namjenska industrija BiH pretrpjela je prošle godine snažan pad prihoda na stranim tržištima, o čemu svjedoči podatak kako je izvoz smanjen za čak 44,5 milijuna KM u odnosu na godinu ranije. No, iako je došlo do značajnog pada, utjecaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana gospodarstva, posebno metalske industrije, nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u promatranom razdoblju nije realizirao.

Istodobno, i druge grane industrije bilježe oporavak u ovom dijelu 2021. godine. U travnju ove godine, a u usporedbi s istim mjesecom prošle, industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini, kalendarski prilagođena, bilježi rast za 25,5 posto. U prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, industrijska proizvodnja porasla je za 11,5 posto.

I cijela ekonomija je u procesu oporavka pa je tako izvoz iz BiH nastavio rast i u prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 5,23 milijarde KM, što je za 28,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

Druge grane

Istodobno, i tijekom krizne prošle godine određene grane industrije bilježile su respektabilne rezultate.

Analiza vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za 2020. godinu pokazuje kako se proizvodnja namještaja i dijelova za namještaj nalazila na trećem mjestu po ukupnom izvozu iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini, a iznos izvezenih proizvoda dosegao je respektabilnih 355,57 milijuna KM.

Ono što je zanimljivo je činjenica da je u prošloj godini izvoz u ovoj branši rastao, dok je u nizu drugih padao. Rast je zabilježio i izvoz željeznih i čeličnih konstrukcija, dok se na petom mjestu proizvoda s najvećim izvozom iz Bosne i Hercegovine prošle godine našlo obrađeno drvo, pri čemu je iznos izvoza dosegao 325,74 milijuna KM, a što je rast od 2 posto u odnosu na godinu ranije. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?