Intervju: Galit Peleg, veleposlanica Države Izrael za Albaniju i BiH

Izraelci su počeli otkrivati ​​Balkan kao zanimljivu regiju za ulaganje

17.02.2023.
u 15:53

Aluminij Industrija u Mostaru je uspješna priča koja može pokazati put i drugim izraelskim tvrtkama

Proteklih dana sastala se s nizom visokih dužnosnika u BiH, lokalnih čelnika, gospodarstvenika... Obišla je Sveučilište u Mostaru, židovske zajednice koje djeluju u BiH... Dobila je prvu sliku Bosne i Hercegovine, države za čije je diplomatske odnose, uz Albaniju, zadužena. Nova veleposlanica Države Izrael Galit Peleg ima bogato diplomatsko iskustvo. Bila je direktorica Odjela za javnu diplomaciju i akademske poslove u Generalnom konzulatu Izraela u New Yorku. Studirala je na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, gdje je diplomirala na dva odsjeka - “Islamske i bliskoistočne studije” i “Međunarodni odnosi”. Izraelskoj diplomatskoj službi pridružila se 1998. kao kadetkinja. U razdoblju od 1999. do 2000. bila je zamjenica veleposlanika Izraela u Maroku, a na istoj poziciji u Srbiji bila je na službi od 2001. do 2005. U intervjuu veleposlanica Galit Peleg govori o prvim dojmovima posjeta BiH, razgovorima i planovima te skorom Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar kojemu je Izrael zemlja partner.

Večernji list: Imenovani ste ljetos za novu veleposlanicu Države Izrael za Albaniju i BiH sa sjedištem u Tirani. Predali ste nedavno vjerodajnice u Sarajevu. Kakvi su prvi dojmovi, općenito, od društvenih do političkih?

- Prošloga tjedna imala sam čast predati vjerodajnice predsjedateljici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović. Ovo je vrlo važan trenutak za mene, dana mi je prilika početi službeno raditi u vašoj zemlji. Svoju misiju vidim u poboljšanju i jačanju bilateralnih odnosa između naših dviju zemalja. Naišla sam na vrlo lijepu zemlju s bogatim prirodnim resursima i inteligentnim ljudima. Tijekom mog prvog službenog posjeta BiH susrela sam se s nizom dužnosnika - od, kako sam već rekla, predsjedateljice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto do Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića u državnom Parlamentu. Upoznala sam gradonačelnike Sarajeva i Mostara. Čekaju me još sastanci u Banjoj Luci.

Večernji list: Sagledali ste situaciju, upoznali se s prilikama u BiH. Kako biste ocijenili trenutačne odnose Izraela i BiH i gdje vidite prostor za poboljšanje te napredak?

- Moram istaknuti kako sam nakon prvih susreta s različitim političarima i dužnosnicima stekla dojam da svi oni žele stvoriti bolji život za ljude ovdje u BiH. Istina, postoje razlike u načinu na koji to žele postići. Zadovoljstvo mi je reći kako su me srdačno dočekali svi. Većina njih vidi veliki potencijal u suradnji s Izraelom i vjeruje kako će ta suradnja u budućnosti biti još više od koristi objema našim zemljama.

Večernji list: Posljednjih godina jačaju gospodarske veze dviju zemalja, prvenstveno nakon što je izraelska kompanija M. T. Abraham Group preuzela Aluminij. Imate li najave novih poslova, gospodarskih aktivnosti ili ulaganja izraelskih investitora u BiH?

- Bila sam jako sretna kada sam vidjela kako se ekonomske veze između Izraela i BiH poboljšavaju u posljednjih nekoliko godina. Vjerujem kako postoji više od jednog razloga za to poboljšanje - zemlje u ovoj regiji sve više interesa pokazuju za ono što Izrael ima za ponuditi u smislu visoke tehnologije, kibernetike, ali i inovacija u poljoprivredi i drugih oblasti. Izraelci su, s druge strane, počeli otkrivati ​​Balkan kao zanimljivu regiju za ulaganje. Vaš mentalitet je sličan našem, lako je pronaći inteligentne i sposobne ljudske resurse za relativno nižu plaću. Možda je čak i pandemija koronavirusa povezana s činjenicom da su izraelske tvrtke počele tražiti nova, bliža tržišta umjesto da idu na drugi kraj svijeta. Nema sumnje da je Aluminij Industrija na području Mostara uspješna priča koja može pokazati put drugim izraelskim tvrtkama. Ono što je M. T. Abraham Group napravio u tako kratkom vremenu, u kombinaciji s načinom na koji doprinosi gradu i BiH, primjer je poslovnosti i velike predanosti njegova vlasnika koji brine o svojim zaposlenicima i sredini u kojoj radi, što može ne samo poboljšati njegovo poslovanje i živote njegovih radnika nego i utjecati na bilateralne odnose između dviju zemalja.

Večernji list: Otvorena je Gospodarska komora Države Izrael u Mostaru, na čelu je Amir Gross Kabiri koji je učinio i čini mnogo pozitivnih stvari te iskoraka u gospodarskom i svakom drugom pogledu. Je li otvaranje Komore dodatan poticaj za razvijanje odnosa između dviju zemalja i snažnije partnerstvo?

- Osnivanje Gospodarske komore Države Izrael u Mostaru na čelu s Amirom Grossom Kabirijem blagoslov je za ekonomske odnose. Aktivna, uključena Gospodarska komora može stvoriti zanimanje i privući izraelske tvrtke da posluju u BiH, otvoriti radna mjesta i donijeti boljitak cijeloj regiji. Također, može pomoći stranim tvrtkama da se povežu s lokalnim vlastima i olakšati im ulazak na lokalna tržišta.

Večernji list: Izrael je zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, na kojem se očekuje sudjelovanje velikog broja izraelskih gospodarstvenika. Prema vašim informacijama, u kojim je oblastima najizglednije realiziranje suradnje?

- Jedna od gospodarski najznačajnijih manifestacija u regiji je Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru. Ove godine smo jako sretni što je Izrael zemlja partner ovog važnog događaja. To je jedinstvena prilika za predstavljanje lokalnog i regionalnog tržišta vodećim izraelskim tvrtkama u sektorima kibernetike, agrotehnologije, zdravstva, energetike... To je i velika prilika da se izraelskim tvrtkama predstavi ogroman potencijal ove regije. Ne propustite izraelski paviljon na Mostarskom sajmu.

Večernji list: Najavljuje se dolazak visokih dužnosnika Izraela. I to je velika i snažna poruka. Možete li nam reći koga očekujemo?

- Nadamo se kako ćemo tijekom Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru vidjeti visoke dužnosnike i stručnjake iz različitih sektora koji će posjetiti izraelski paviljon i upoznati se s izraelskim inovacijama.

Večernji list: Što Izrael posebno želi predstaviti u Mostaru?

- Da, jedan je sektor koji želimo posebno predstaviti lokalnim i regionalnim predstavnicima. To je sektor razvoja kojim se bavi Izraelska razvojna agencija “MASHAV” kako bi pokrenula projekte koji bi mogli odgovoriti na potrebe u područjima kao što su poboljšanje produktivnosti i javnog zdravstva i dr.

Večernji list: Iako malobrojna, židovska zajednica u BiH značajna je poveznica Izraela i BiH. Kako gledate na poziciju Židova u BiH i što učiniti da se ona poboljša?

- Izrael, kao jedina židovska država na svijetu, uvijek prati život židovskih zajednica u cijelom svijetu. U Sarajevu živi jedna od najstarijih i najvažnijih zajednica u Europi. Upoznala sam ih tijekom posjeta Sarajevu. Upoznala sam i židovsku zajednicu u Banjoj Luci. Moram istaknuti kako mi je bilo iznimno drago vidjeti vitalnu židovsku zajednicu u nekoliko gradova u BiH i kako živi u sigurnom ozračju, osjećajući se dijelom stanovništva, kao što i treba. Rekavši to, ne može se reći da antisemitizam u BiH ne postoji. Nažalost, s vremena na vrijeme svjedočimo vrlo ružnim porukama protiv Židova i protiv Izraela koje se šire po središnjim lokacijama u Sarajevu, još uvijek nisu riješeni problemi oko židovske imovine te je niz drugih primjera.

Večernji list: Antisemitizam i koliko je BiH na tom putu iskoračila. Prošle godine svjedočili smo određenim inicijativama, izjavama o osudi takvih pojava..., od državnog Parlamenta do Mostara i promjena naziva ulica... Kako na tom polju učiniti više?

- Antisemitizam nije fenomen prošlosti. Nažalost, još uvijek je u zraku i s vremena na vrijeme se pojavi. Ali moramo se naučiti boriti protiv njega. Prve korake napravio je Parlament BiH na čelu s gospodinom Draganom Čovićem kada je usvojena definicija pojma “antisemitizam”. Isto je postupilo i Sveučilište u Mostaru. Cijenimo te korake, ali moramo zapamtiti kako je obrazovanje najučinkovitije sredstvo. Voljela bih vidjeti programe o holokaustu u obrazovnom sustavu u BiH, kao što je to već učinjeno u drugim balkanskim zemljama.

Večernji list: Koji će biti vaši prvi koraci u BiH nakon predaje vjerodajnica, imate li planirane susrete i sastanke..., koliko smo čuli, dolazite upravo u Mostar?

- U svom prvom službenom posjetu BiH vidjela sam prekrasnu zemlju, upoznala mnogo ljudi kojima je stalo do napretka i naučila sam nešto više o vašem kompliciranom političkom sustavu. Primila sam mnogo informacija, razgovarala o mnogim projektima i jedva čekam da se vratim kako bismo zajedno sudjelovali u idućim poglavljima važnima za obje zemlje i napretku u svakom pogledu. Vidimo se uskoro.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije