Vlada FBiH

Izmjene o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja upućene na usvajanje po hitnom postupku

vlada fbih
13.05.2016.
u 13:51

Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici donijela Odluku kojom odobrava pokretanje postupka financijske konsolidacije „Rudstroja” d.d. Kakanj sa stopostotnim sudjelovanjem privatnog kapitala. Ovaj postupak započinje danom stupanja na snagu ove odluke i ne može trajati duže od 10. srpnja 2017. godine.

Postupak obuhvaća izmirenje dugovanja ovog gospodarskog društva nastalih zaključno do 30. rujna 2013. godine u ukupnom iznosu od 1.314.948,05 KM (po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje 986.862,42 KM, za osiguranje od nezaposlenosti 128.530,99 KM i poreza s kamatama, isključujući porez na dodatnu vrijednost u iznosu od 199.734,64 KM). Cijeli postupak odobren je u skladu s elaboratom opravdanosti financijske konsolidacije i srednjoročnim planom razvoja „Rudstroja”. 

Izmirenje dugovanja ovo društvo će izvršiti na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom zdravstvenog osiguranja i Službom za zapošljavanje ZDŽ. 

Sporazumom će ponovno biti preispitan, usuglašen i utvrđen točan iznos, vrsta i struktura dugovanja, način na koji će biti izmirene obveze, iznosi i dinamika plaćanja, kao i da se izmirenje duga vrši na teret kapitala gospodarskog društva. Primjerak Sporazuma će biti dostavljen Poreznoj upravi FBiH.

Skupština „Rudstroja” je zadužena da donese odluku o povećanju kapitala za dio obveza koje su predmet konsolidacije. Društvo je obvezno da jednom mjesečno izvještava Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o svim aktivnostima u cilju realizacije ove odluke, a ministarstvo da prati i informira Vladu FBiH u roku od 90 dana.

Revizorski timovi

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, dala suglasnost za izmjenu Pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i Revizorskog tima za koordinaciju.

Izmjenom je, u cilju efikasnijeg i bržeg obavljanja poslova kontrole zakonitosti na terenu, za koji su zaduženi revizorski timovi, omogućeno da u slučaju potrebe broj revizorskih timova za kontrolu, sa sadašnjih sedam, bude povećan do deset.


Rad Agencije za reviziju privatizacije

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o prihvatanju izvještaja o radu Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH za razdoblje strpanj - prosinac 2015. godine. U tom razdoblju izvršena je revizija privatizacije Dite d.d. Tuzla, Feroelektra d.d. Sarajevo i hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo.

Kada je riječ o poduzeću Dita, u ožujku 2015. godine je pokrenut postupak revizije privatizacije koji je trajao oko tri mjeseca. Nacrt izvještaja je dostavljen Upravi društva na očitovanje, što je zakonski zastupnik i učinio, a zatim je zaključena revizija i donijet konačan Izvještaj s Rješenjem, te poslan nadležnim organima, kao i Tužiteljstvu i
Pravobraniteljstvu TŽ na daljnje postupanje. Također, o provedenoj reviziji je upoznata i Vlada TŽ koja je bila nadležna za privatizaciju Dite. Trenutno je u fazi postupak po žalbi županijske agencije za privatizaciju uložen na rješenje Agencije za reviziju privatizacije u FBiH. Nakon pravljenja izvještaja o reviziji privatizacije Feroelektra d.d. Sarajevo, drugostupanjski organ je proglasio radnje i rješenja Agencije za reviziju privatizacije u FBiH ništavnim, s obzirom da u ovom predmetu postoji sudska odluka kaja mora biti tretirana kao resiudicata, odnosno presuđena stvar.

Treća revizija privatizacije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo pokrenuta je 14.9.2015. godine, dokumentacija većim dijelom prikupljena i urađen Nacrt izvještaja koji je upućen na komentar.

Agencija za reviziju privatizacije u FBiH je Planom rada za 2016. godinu predvidjela reviziju privatizacije gospodarskih društava Vranica d.d. Sarajevo, Centrotrans - DC d.o.o. Sarajevo, Rudnik mangana d.d. Bužim, Hotel Dalmacija d.o.o. Kiseljak i BNT Kovačnica Novi


Ništavno rješenje o registraciji sindikata 


Vlada FBiH danas je, kao drugostupanjski organ, prihvatila ocjenu Administrativne komisije, te na osnovu člana 265. stav (3), a u vezi sa članom 261. stav (1) Zakona o upravnom postupku, potvrdila rješenja Ministarstva pravde FBiH i Administrativne komisije kako bi zaštitila zakonitost u ovom dijelu i donijela Rješenje o oglašavanju ništavnim rješenja o registraciji Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH pri Federalnom ministarstvu pravde FBiH.

Ovim rješenjem je Federalnom ministarstvu pravde naloženo da donese Rješenje o brisanju iz Registra udruženja Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH. Vlada naglašava da je upravni spor, putem odvjetnika, pokrenuo legalno registriran Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja SŽ, zbog niza nepravilnosti u registraciji Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.


Izmjene i dopune zakona po hitnom postupku

Federalna vlada je usvojila izvještaj o radu Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata i uputila ga na usvajanje po hitnom postupku, a na zahtjev zastupničkih klubova oba parlamentarna doma.

Jedan od razloga za donošenje Zakona je izvršenje presude Ustavnog suda Federacije BIH, od 22. i 29.1.2014. godine, kojom je utvrđeno da odredba člana 15. stav 1. Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja  obrambeno-oslobodilačkog rata nije u suglasnosti s Ustavom Federacije BiH. Drugi razlog je otklanjanje diskriminacija do kojih je došlo nakon donošenja Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?