Halid Genjac

Izmjene Izbornog zakona BiH vezane za Grad Mostar su još moguće

halid genjac
16.03.2016.
u 14:32

Ako bude spremnosti na pojačan politički angažman i spremnosti na postizanje kompromisa, Mostarci mogu očekivati izbore, rekao je Genjac

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac izjavio je novinarima danas da su izmjene Izbornog zakona BiH vezane za Grad Mostar još moguće.

- Kolika je vjerojatnost, ovisi od ključnih političkih subjekata i spremnosti da se razgovara i u taj razgovor unese kompromis. Mogućnost postoji, rješenje koje se postigne i ukoliko se o njemu postigne konsenzus, može ići po hitnoj proceduri i sve je to moguće završiti prije početka svibnja, kada će biti objava općinskih izbora, kazao je Genjac, koji je i predsjednik Glavnog odbora SDA.

Istaknuo je da SDA nikada nije i neće zagovarati podjelu Mostara, javlja Fena. 

Po njegovim riječima, rješenje ili rješenja i ideje koje su predlagali „uvijek sadrže jedinstveno područje grada Mostara, jedinstveni Grad, gradonačelnik, dogradonačelnik, jedinstveni proračun, financije, poreze, urbanizam, itd.“

- Dakle, svako rješenje sadržava te elemente jedinstvenog grada s vrlo snažnim i jasnim nadležnostima. Ono gdje mislimo da prostor ili područje, gdje mislimo da treba tražit i rješenje i mogućnost kompromisa, zasnivamo na sporazumu o oživotvorenju FBiH, koji je sastavni dio Daytonskog sporazuma, naveo je Genjac. Dodao je kako je Mostar „izuzetno zamršeno pitanje“.

- To je vrlo teško pitanje, zamršeno i zato treba biti vrlo strpljiv. Mislim da iznošenje ili kritiziranje određenih ideja u javnosti ili dijalog u javnosti, a prije nego što najodgovorniji politički subjeti pokušaju ili pronađu neki kompromis, da ne doprinosi rješenju. Mislim da treba unutar onih koji su od građana, prije svega Mostara, dobili povjerenje da pokušaju pronaći rješenje, a onda da se pokuša pronaći i suglasnost svih političkih subjekata u Mostaru, testirati kod građana i onda ići na Interresornu grupu, kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, ukoliko se bude spremno za pojačan politički angažman i ukoliko se bude, prije svega, spremno za kompromis, ima vremena za to, „ima vremena da se pronađe okvirno rješenje i ima vremena da se obavi i dijalog s ostalim političkim subjektima“.

- Ima onda vremena da se dostavi Interresornoj grupi, a eventualno onda po hitnoj proceduri da se to usvoji u Parlamentarnoj skupštini BiH. Dakle, ako ima političke spremnosti, ako ima političke odgovornosti i spremnosti na kompromise imamo vremena da riješimo to, zaključio je Genjac.

Upitan imaju li Mostarci razloga očekivati ove godine održavanje izbora u tom gradu, Genjac je kazao da je odgovor vrlo uvjetovan odnosom političkih subjekata prema ovom rješenju.

- Ponavljam, ako bude spremnosti na pojačan politički angažman i spremnosti na postizanje kompromisa, Mostarci mogu očekivati izbore. Vode se intenzivni razgovori i gradskih rukovodstava stranaka i političkih rukovodstava stranaka u cijelosti, vode se intenzivni razgovori, pojavljuju se prijedlozi. Očito ni jedan od tih prijedloga ne ispunjava sve uvjete, ali negdje između tih prijedloga mora se pronaći kompromis i građanima Mostara konačno ponuditi perspektiva i održavanje izbora, istaknuo je Genjac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije