Plan upravljanja otpadom

Izgradnja odlagališta na području ZHŽ-a nije gospodarski opravdana

ljubuški
Jabuka.tv
13.08.2023.
u 19:20

Nužno je osigurati 20.000 koševa za komunalni otpad, 20.000 koševa za papir, 20.000 kompostera, 2000 kontejnera za komunalni otpad, 2000 kontejnera za ambalažni otpad...

Kakvo će biti stanje u nadolazećim godinama u Zapadnohercegovačkoj županiji s vrlo važnom životnom i društvenom problematikom - upravljanjem i gospodarenjem otpadom, što se i kako planira unaprijediti i poboljšati, može se iščitati, predviđati i očekivati na temelju dokumenta “Plan upravljanja otpadom Zapadnohercegovačke županije 2021. - 2031.”, piše Večernji list BiH.

Riječ je o razmjerno opširnom i široko razrađenom operativnom dokumentu na 116 stranica, koji sadrži temeljne podatke o ZHŽ-u, pregled trenutačnog stanja i najvažnijih problema u području upravljanja otpadom, prijedlog akcija za njihovo rješavanje na opću korist i dobrobit svih građana te usklađenost s domaćom i legislativom Europske unije iz tog područja. Usmjeren je na razdoblje od deset godina, s mogućnošću da se tijekom realizacije mogu vršiti prilagođavanja u skladu s izmijenjenim uvjetima i uz uvažavanje vremenskih i gospodarskih ograničenja.

Plan

Plan se sastoji od 13 poglavlja, a izdvajaju se i ističu glavni, temeljni na kojima se zasniva cijeli koncept: opće značajke ZHŽ-a, institucionalni i pravni okvir za upravljanje otpadom, prikaz postojeće infrastrukture za prikupljanje, odvoz i upravljanje otpadom, financiranje sustava za upravljanje otpadom, informiranje javnosti i javna svijest, specifikacija problema te plan organizacije upravljanja otpadom za razdoblje od 2021. do 2031. godine. Opće značajke predstavljene su prikazom zemljopisnih karakteristika županije, njezina stanovništva i gospodarstva u gradovima Širokom Brijegu i Ljubuškom te općinama Posušje i Grude, i proizvođačima otpada iz gospodarske djelatnosti i javnog sektora u tim jedinicama lokalne samouprave. Postojeća infrastruktura za prikupljanje i odvoz otpada detaljno je razrađena, u Posušju i Širokome Brijegu prikupljanje i odvoz otpada vrše javna komunalna poduzeća, u Ljubuškom i Grudama privatna kompanija. Navode se količine proizvedenog i prikupljenog komunalnog otpada, njegov sastav, proizvedene i prikupljene posebne kategorije otpada - otpad iz zdravstvenih ustanova, građevinski otpad, građevinski otpad koji sadrži azbest, otpadna vozila, otpadne gume, masti i ulja, otpad iz poljoprivrede i šumarstva, otpad životinjskoga podrijetla, elektronički i električni otpad, glomazni otpad, otpad tekstila i obuće, mulj iz septičkih jama i uređaja za pročišćavanje, opasni otpad koji sadrži PCB i PCT, staklo, željezo i metal, divlji otpadi...

Projekcija otpada

U konačnici, za javnost je najzanimljivije i najvažnije znati kakav je plan organizacije upravljanja otpadom za razdoblje od 2021. do 2031. godine. U hijerarhiji upravljanja šest je čimbenika, od kojih su najpoželjniji i najvažniji prevencija, odnosno sprječavanje otpada te njegovo smanjivanje, ponovna upotreba i reciklaža, a odlaganje i spaljivanje su najmanje poželjni. U desetogodišnjoj projekciji otpada u ZHŽ-u za razdoblje od 2021. do 2031. godine predviđa se da će se količina generiranog otpada povećati za 22 posto. Predviđene su mjere tretmana otpada koje trebaju dovesti do uspostave sustava i povećanja razine selekcije i reciklaže te ponovne upotrebe otpada. To su odvojeno prikupljanje otpada, selekcija otpada na izvoru, zeleni otoci, reciklažna dvorišta i pretovarne postaje. Kako bi se mjere provele, procijenjeno je da je na razini ZHŽ-a nužno osigurati sljedeće: 20.000 koševa za komunalni otpad, 20.000 koševa za papir, 20.000 kompostera, 2000 kontejnera za komunalni otpad, 2000 kontejnera za ambalažni otpad, 200 iglua za staklo, 5 x 3 osovinskih smećara, 5 x 2 osovinskih smećara, 5 dupleks smećara za ambalažni otpad, 4 navlakača s prikolicama i 16 rolo kontejnera 36 m3 za transport otpada.

Dosadašnja praksa odlaganja otpada iz ZHŽ-a bilo je odlaganje na područno odlagalište u Mostaru, a opredjeljenje je da se s time nastavi i ubuduće. Zaključak je da izgradnja područnog odlagališta na području županije nije gospodarski opravdana, a kad je riječ o odlaganju otpada na područno odlagalište Livno, koje još nije u funkciji, ta mogućnost postoji, iako su troškovi prijevoza do tog odlagališta značajno veliki, stoji u dokumentu “Plan upravljanja otpadom Zapadnohercegovačke županije 2021. - 2031.”.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije