sarajevo

Izetbegović primio veleposlanicu Republike Francuske u BiH

Izetbegović
10.05.2016.
u 18:04

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas veleposlanicu Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi, koja mu je prenijela očekivanja EU diplomata u BiH za što brže rješavanje preostalih uslova za prihvat bh. aplikacije za članstvo u EU, posebno pitanje koordinacionog mehanizma i adaptacije SSP-a.

- Kad se zamore sile koje bespotrebno koče ove važne procese, doći će do napretka - konstatovao je Izetbegović, imenujući kao glavnu prepreku u procesima integracije odnos predsjednika RS-a, naglasivši da se ključna pitanja za finaliziranje procesa aplikacije, kao što su objavljivanje rezultata popisa 2013. i funkcionalan mehanizam koordinacije, te prilagođavanje SSP-a, blokiraju od predstavnika RS-a. "Dodik blokira direktno, koristeći svoj uticaj na dužnosnike iz RS-a".

Veleposlanica Bodonyi je istakla da će europski partneri i dalje snažno podržavati reforme u BiH, s ciljem integracije u EU.

- Reforme kratkoročno znaju biti bolne, i za njih je potrebna hrabrost, ali dugoročno vode poboljšanju stanja za sve građane - naglasila je veleposlanica Bodonyi, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije