HNS BIH

'Izetbegović omalovažava hrvatske žrtve'

07.02.2018.
u 11:31

Izetbegović je, govoreći o posljednjem ratu, rekao kako bošnjačka Armija BiH nije činila masovne zločine, nego su ih bošnjačke vlasti sustavno sprječavale te je likvidaciju 64 Hrvata u Križančevu Selu kod Viteza ocijenio posljedicom vojnog poraza HVO-a.

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koje okuplja najznačajnije hrvatske stranke u BiH, osudile su u srijedu istup bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića koji je u emisiji Nedjeljom u dva Hrvatske radiotelevizije, kako tvrde, "omalovažio i povrijedio" hrvatske žrtve te su ustvrdili kako je hrvatski narod najteže nastradao na području središnje Bosne u posljednjem ratu.

“Izneseni stavovi bošnjačkog člana predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u emisiji Nedjeljom u dva, koji se odnose na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, posebno na prostoru Središnje Bosne, duboko su povrijedila i omalovažila sve hrvatske stradalnike u Domovinskom ratu, obitelji poginulih, ranjenih i zatočenih Hrvata i sve pripadnike HVO-a zato što ne odgovaraju stvarnoj istini”, navodi se u priopćenju Glavnog vijeća HNS-a dostavljenog medijima.

Izetbegović je, govoreći o posljednjem ratu, rekao kako bošnjačka Armija BiH nije činila masovne zločine, nego su ih bošnjačke vlasti sustavno sprječavale te je likvidaciju 64 Hrvata u Križančevu Selu kod Viteza ocijenio posljedicom vojnog poraza HVO-a.

“Istina je da je HVO u Domovinskom ratu, u odnosu na druge dvije vojske, počinio najmanje zločina, da su Hrvati u odnosu na svoju brojnost u BiH najveće žrtve rata”, ističe se u priopćenju Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Navodi se također kako je samo s područja središnje Bosne bošnjačka strana prognala 85.141 Hrvata, poginulo ih je 2751, od čega 468 civila, a 2402 djece je ostalo bez jednog ili oba roditelja. U ratu je 3.098 Hrvata postalo invalidima, porušeno je 10.500 obiteljskih kuća te 43 vjerska objekta te više stotina uništenih i oskvrnavljenih nadgrobnih spomenika. Dalje se dodaje kako je samo u općini Travnik 28 sela u kojima su živjeli Hrvati potpuno etnički očišćeno, a takvih razmjera su stradanja Hrvata i u Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Bugojnu, Uskoplju, Fojnici,Zenici, Kaknju, Varešu, Kiseljaku i Kreševu.

“Za ova stradanja još uvijek nitko od nalogodavaca iz Armije BiH nije procesuiran, umjesto toga za ovakve zločine koje je počinila ABiH politički predstavnici Bošnjaka govore da su to bili incidenti”, navodi se u priopćenju Glavnog vijeća HNS-a BiH. Dodaje se kako se krivotvorenjem povijesti "kojima se omalovažava stradanje Hrvata i žrtve koju su podnijeli Hrvati u Domovinskom ratu u BiH" teško može graditi povjerenje među narodima te relaksirati odnose Hrvata i Bošnjaka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije