obljetnica

Izetbegović: Nikad nećemo zaboraviti za koje ciljeve smo se borili

Izetbegović
FENA
14.04.2017.
u 12:48

Prigodnim programom i odavanjem vojnih počasti danas je u sarajevskoj vojarni "Rajlovac" upriličena manifestacija povodom obilježavanja 25. obljetnice formiranja Armije Republike BiHZ i 12. obljetnice formiranja Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, javlja Fena. 

Raport članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću predao je komandant Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH brigadir Mirzet Lubenović koji je u obraćanju okupljenima podsjetio na proces formiranja Armije RBiH osnovane odlukom Predsjedništva BiH 15. travnja 1992. godine.

Tada je od jedinca Teritorijalne obrane oformljena Armija čiji je zadatak bio zaštititi neovisnost i suverenitet međunarodno priznate države, njene građane te uspostaviti mir na teritoriji BiH. 

Lubenović je naglasio da je Armija imala brojne poteškoće od kojih je izdvojio nedostatak naoružanja, rascjepkanost države, ali je uspjela pružiti otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, prisjećajući se svih onih koji su u toj borbi za neovisnu državu dali svoje živote i zahvalivši njihovim obiteljima.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u obraćanju je naglasio da se danas obilježava četvrt stoljeća otkada su najbolji, najspremniji i najodlučniji hrabro stali u obranu države, boreći se za svete ciljeve i to za neovisnost i slobodu te za opstanak naroda u vlastitoj zemlji.

- BiH je brutalno napadnuta od udruženog agresora. Prihvatili smo tu neravnopravnu borbu jer je našoj državi i našem narodu prijetio nestanak. Pod udarom višestruko nadmoćnih vojnih i paravojnih snaga, bh. patrioti smogli su snage pružiti otpor - podsjetio je Izetbegović.

Napomenuo je da je Armija RBiH bila velika po brojnosti i veličini, ali je bila velika i po ciljevima i vrijednostima za koje se borila i izborila, a sve to u uvjetima potpune logističke blokade, odvojenosti od ostatka svijeta te embarga na uvoz oružja.

- Ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama. Sjećanje daje snagu da se odupremo svim pritiscima i pružimo ruku i onima protiv kojih smo se borili. Godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi. Nikada nećemo zaboraviti za koje ciljeve smo se borili - zaključio je između ostalog Izetbegović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?