Član Predsjedništva

Izetbegović: Komšićeva politika je iritirala skoro kompletan hrvatski korpus

REFILE - CLARIFYING CAPTION   Bakir Izetbegovic of the Party of Democratic Action (SDA) attends a news conference in Sarajevo October 13, 2014. Izetbegovic during the news conference declared himself the winner of the Bosniak (Muslim) seat of the Tri-part
10.09.2015.
u 16:38

Željko Komšić je prvi put u svojoj dugoj karijeri preuzeo punu odgovornost, i sada bježi od nje nudeći utopijska rješenja, na kojima je nažalost dobio veliki broj, prvenstveno, bošnjačkih glasova. Ne znam što mu je cilj, možda da bude upamćen kao neshvaćeni genij bh. politike izjavio je u intervjuu portalu Faktor.ba Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, prenose Nezavisne novine.

Izetbegović tvrdi da priča o tome kako on i SDA previše popuštaju Draganu Čoviću zapravo dolazi od onih koji su najviše popustili.

“Tu tezu uporno ponavlja DF i Željko Komšić, ali ne daju nikakav uvjerljiv primjer za to. Očigledno su povrijeđeni uvođenjem uredbe od strane Federalne vlade kojom je njihov ministar Bajrović onemogućen da sam, bez konsultacija, u par dana imenuje petnaest direktora u javnim poduzećima. SDA nikome, i ni u čemu ne popušta, a neće popuštati ni hirovima DF-a. Uostalom, SDA je u Vijeću ministara imenovala premijera i dva ministra, HDZ tri ministra, a DF samo jednog, pa je jasno tko je popustio“, kaže Izetbegović.

Izetbegović navodi da se Komšićeva teza o “vraćanju Čoviću u posjed  ekonomsko-materijalnih poluga onog što on smatra Herceg-Bosnom“ zapravo ciljano odnosi na dva teška hercegovačka gubitaša, Aluminij i Elektroprivredu HZHB.

„Dakle, problem je što je HDZ preuzeo odgovornost za rješavanje problema ova dva gubitaša. Nije problem i nije pitanje tko je od tih, kako Komšić reče ekonomsko-materijalnih poluga, napravio ekonomske bolesnike i doveo ih na rub propasti? Što je trebalo učiniti – nastaviti sa imenovanjima koja provociraju HDZ, zadržati direktore koji će dovršiti slamanje ekonomskih poluga? I uz to nastaviti sa izborima članova Predsjedništva koja iritiraju skoro kompletan hrvatski korpus u BiH, formirati vlade bez HDZ kojem su hrvatski birači u BiH poklonili većinsko povjerenje? Ta politička logika očito niti želi, niti umije od HDZ i Hrvata napraviti partnere, pothranjuje i daje kamen u šake njihovom političkom i nacionalnom nezadovoljstvu, te otvara prostor za priču o neravnopravnosti naroda i zahtjeve za trećim entitetom“, kaže Izetbegović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije