Lider SDA Bakir Izetbegović nije mogao skriti nervozu u izbornoj noći

Izetbegović: Abdić je ratni zločinac, potrošeni političar i starac, nema on moći uraditi ni dobro ni loše

Bakir Izetbegović
arhiva
03.10.2016.
u 12:54

Unatoč činjenici da koalicija SDA-SBB u sarajevskoj županiji nije osvojila jedino mjesto načelnika u sarajevskoj općini Stari Grad, prema najnovijim rezultatima, formiranje općinskih vijeća neće ići lako.

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavila je preliminarne i neslužbene rezultate kada je u pitanju broj mandata u općinskim vijećima općina u sarajevskoj županiji. Najviše mandata su osvojile Stranka demokratske akcije (SDA), Naša stranka i Demokratska fronta (DF). Unatoč činjenici da koalicija SDA-SBB u sarajevskoj županiji nije osvojila jedino mjesto načelnika u sarajevskoj općini Stari Grad, prema najnovijim rezultatima, formiranje općinskih vijeća neće ići lako, obzirom na rezultate koje je polučila razjedinjena ljevica, piše Večernji list BiH.

Uzlet „Naše stranke“

Naime, u Općinskom vijeću Stari Grad izborni prag su prešle SDA, Prva nezavisna lista, DF, SDP, Naša stranka, SBB i Savez za Stari Grad. U Općinskom vijeću Centar najviše općinskih mandata su osvojile SDA, Naša stranka, DF, SDP, SBB i Stranka umirovljenika. Kada je u pitanju Općinsko vijeće Novo Sarajevo, prednjače SDA, Naša stranka, DF, SBB, SDP, Stranka umirovljenika i Građanski savez. U Novom Gradu naredne četiri godine najviše vijećnika će imati SDA, Naša stranka, DF, SBB, SDP, BOSS i BPS. U Općinskom vijeću Ilijaš u vodstvu su SDA, SDP, SBB i BPS, dok u Hadžićima vode SDA, BPS, Stranka za BiH, DF i SBB. U Vogošći je također najviše mandata osvojila SDA, slijede DF, SDP, SBB, SDU i BPS. Na području općine Trnovo, kada je u pitanju lokalna vlast najviše mandata je osvojila SDA, potom DF i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.

Fokus na općini Centar u Sarajevu

Iako prema trenutnim projekcijama koalicija SDA-SBB treba osvojiti ukupno 33 načelnike pozicije, što je 12 načelničkih mjesta manje u odnosu na rezultat SDA i SBB-a 2012. godine, lider SDA Bakir Izetbegović nije mogao sakriti nervozu na press konferenciji upriličenoj u pola noći u središnjici stranke u Sarajevu. Nije u pitanju 12 načelničkih mjesta manje u odnosu na izbore održane 2012. godine, već trijumf Fikreta Abdića u Velikoj Kalduši i neizvjesnost koja vlada oko načelničke pozicije u Srebrenici. Tako je Izetbegović novinarsko pitanje o izboru Fikreta Abdića za načelnika Velike Kladuše prokomentirao riječima:

"On je ratni zločinac, potrošeni političar i starac. Nema on moći uraditi ni dobro ni loše, kaza je Bakir Izetbegović, i dodao da bi gubitak Srebrenice bila velika tragedija. On je također kazao da je SDA najviše zadovoljna pobjedom u Općini Centar Sarajevo, gdje je pobijedio Nedžad Ajnadžić, što je u biti prvi put poslije rata u BiH da SDA ima načelničku poziciju u toj općini. Ipak, koalicija SDA-SBB je izgubila u Zenici, Visokom, Goraždu, Bihaću, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju i Kalesiji. 

Ključne riječi

Komentara 1

JO
JohnConnor
18:57 03.10.2016.

Ako je Abdic zlocinac, sta ti je onda babo Alija?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?