Vlada odlučila

Izdvaja se 70 milijuna maraka za zaposlenje 10.000 mladih

08.11.2013., Koprivnica - Radnici zidaju novi dimnjak na stambenoj zgradi u Ulici hrvatske drzavnosti.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
04.12.2015.
u 07:00

Ispunjavanje obećanja o potezima Vlade Federacije BiH koje je premijer Novalić dao na početku mandata

U sljedećoj godini Vlada Federacije BiH planira zaposliti 10.000 radnika, a većini će to biti prvo zaposlenje, objavljeno je jučer nakon sjednice Vlade koja je donijela uredbu o poticanju zapošljavanja koja uređuje uvjete za korištenje i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranje poslodavaca u slučaju zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale, te dugotrajno nezaposlenih osoba, piše Večernji list BiH.

Striktni uvjeti

Ova uredba dio je Reformske agende u okviru tržišta rada, odnosno poticanja zapošljavanja u proizvodnji. Tako je u rebalansu proračuna za ovu godinu izdvojeno 20 milijuna KM za zapošljavanje 3200 osoba, dok će se preostalih 6800 zaposliti uz potporu Federacije BiH koja u sljedećoj godini izdvaja čak 50 milijuna maraka za tu svrhu. Nezaposlenost je jedan od najvećih problema u BiH, a stopa nezaposlenosti kod mladih je čak 58 posto. Od jučer je uredba praktično stupila na snagu i njome će se nastojati potaknuti val zapošljavanja. Kako je objasnio ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, uredbom je precizirano da će se za potporu Federacije BiH moći prijaviti osobe u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva, koje se u evidenciji vode kao nezaposlene duže od trideset dana i koje, bez obzira na razdoblje, nemaju ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koje su se obrazovale. Unutar Vlade je, međutim, već sada stigao i novi prijedlog da se za ovu vrstu potpore mogu prijaviti i druge osobe koje su starije životne dobi, s obzirom na to da postoje slučajevi da do sada nisu bile formalno zaposlene.

Plaća 378 maraka

Federacija BiH planira izdvojiti novac kojim bi se svakom zaposlenom pokrila najniža plaća koja iznosi 378 KM, sve obveze, kao i porez na plaću. Istodobno, u slučaju ako poslodavac planira dati veću plaću, razliku će morati izmiriti sam, kao i sve obveze. Uvjet, međutim, da poslodavac koji planira na taj način zaposliti osobu, dobije sredstva iz federalnog proračuna je da on samostalno uplaćuje plaću i sve doprinose u tolikom iznosu još najmanje godinu dana. No, za ovu subvenciju neće se moći prijaviti sve djelatnosti. Bit će izuzeti kafići, trgovine..., odnosno uslužne djelatnosti, a potiče se proizvodnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?