Izdan novi pravilnik za vozače

Izdavanje CEMT dozvola ovisi o broju kamiona i zaposlenih vozača

29.07.2017.
u 21:06

Ministarstvo prometa i veza BiH izdalo je novi pravilnik o CEMT dozvolama kojim se propisuje način utvrđivanja godišnjeg kontingenta multilateralnih dozvola za obavljanje međunarodnog prijevoza tereta domaćim prijevoznicima, odnosno CEMT dozvole, njihova raspodjela, 
korištenje, povlačenje, kao i povrat, piše Večernji list BiH.

Bodovanje prijevoznika

Novi pravilnik o CEMT dozvolama usklađen je s vodičem Međunarodnog prometnog foruma (ITF) o korištenju multilateralnih kvota CEMT dozvola.Jedna od bitnih novih karakteristika pravilnika odnosi se na bodovanje prijevoznika koji sudjeluju u postupku raspodjele CEMT dozvola.

Naime, prema pravilniku koji je stupio na snagu, uz ostalo, bodovanje prijevoznika vrši se na osnovi kvalitete i nosivosti voznog parka, kao i broja zaposlenih vozača, dok će se dodatni kriteriji za bodovanje primjenjivati od 1. siječnja 2020. godine.
Pravilnikom o CEMT dozvolama pooštrene su kontrole iskorištenosti dozvola koje će se vršiti u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine. U slučaju da dozvole ne budu iskorištene, bit će oduzete.
Također, predviđene su strože mjere za prijevoznike koji ne koriste CEMT dozvole u skladu s pravilima CEMT-a propisanim Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu te samim pravilnikom kao osnovnim podzakonskim aktom.
Ministarstvo će i dalje nastaviti preuzimati aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta bh. prijevoznicima.

Vožnje bez tereta

U novom pravilniku se također navodi kako je CEMT dozvolom dopušteno za prijevoznika registriranog u Bosni i Hercegovini nakon prve vožnje s teretom između države registracije prijevoznika i druge države članice ITF-a izvršiti najviše tri vožnje s teretom između država u koje nije uključena država registracije prijevoznika, nakon kojih se vozilo mora vratiti u državu registracije prijevoznika, prazno ili puno.
Vožnje bez tereta izvan Bosne i Hercegovine ne smatraju se obavljanjem prijevoza.
Ako je povratak u državu registracije uslijedio u okviru tranzitne vožnje, vozač je dužan za tu vožnju u dnevniku vožnje u rubriku “Posebne napomene” upisati slovo “T” te vrijeme i mjesto ulaska u državu registracije prijevoznika.
CEMT dozvole, dnevnici vožnji i pripadajuće potvrde ne smiju biti obloženi folijom ili sličnim zaštitnim filmom.
Dnevnik vožnje ispunjava se prije početka svake vožnje s teretom između svakog mjesta utovara i istovara te za svaku vožnju bez tereta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?