Intervju: Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda

Izborna reforma u BiH je pobjeda Plenkovića, HDZ je nezaobilazan

Elmedin Konaković
Armin Durgut/PIXSELL
21.11.2022.
u 10:55

Ne mogu reći da američka administracija favorizira "trojku", ali je svjesna da SDA vuče BiH u ponor. SAD je naš ključni partner

Jedan je od rijetkih političara u BiH koji ono što dogovore i potpišu ispune do kraja. Bivši je profesionalni košarkaš, maloljetni pripadnik Armije BiH. Pravi "fajter". Bio je miljenik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović. Sve se činilo idealno za jednu mirnu karijeru i napredovanje na društvenoj ljestvici. Postao je premijer Sarajevske županije, a onda napušta SDA nakon niza spletki. Osniva stranku Narod i pravda (NiP). Elmedin Dino Konaković danas predvodi proces uspostave vlasti koju bi s HDZ-om i hrvatskim strankama mogla činiti oporba SDA.

Večernji list BiH: Koje će stranke imati većinu i biti vlast u BiH i Federaciji u sljedeće četiri godine?

- Stvari se odvijaju tako da bi se trebala dogoditi nova vlast u Federaciji BiH. Ove stranke pokazale su da su imune na sve ponude i prijetnje režima. Mi bismo, po svemu sudeći, trebali formirati vlast s HDZ-om, odnosno HNS-om BiH.

Večernji list BiH: Za uspostavu vlasti ključno je tko će imati većinu u nacionalnim klubovima Doma naroda. Tko će biti ta "bošnjačka" reprezentacija i kakav je trenutačni odnos snaga?

- U svim sam županijama bio u nekoliko navrata u posljednjim tjednima i znam kako stvari stoje s izborom izaslanika u Dom naroda. Mi već sada imamo sigurnih deset mandata u Klubu Bošnjaka. Znam da druga strana ima sigurnih devet. Dva do tri izaslanika birat će se iz šešira, a jedanaesti mandat ćemo završiti ovoga vikenda. Još je važnije stanje u Klubu Srba, jednostavna većina u Domu naroda i Zastupničkom domu. Tu SDA nema teorijske izglede i jedina mu je nada bila blokada Kluba Bošnjaka. Mi smo blizu da mu to onemogućimo.

Večernji list BiH: Svejedno izbacujete SDA, a idete u vlast s još jednom nacionalnom strankom i višegodišnjim partnerom HDZ-om i HNS-om BiH?!

- Daytonsko uređenje, struktura vlasti i izborna pravila definirali su takve odnose. Siguran sam da bismo, da možemo birati, pravili koncept vlasti s drugim partnerima. No, neke su stvari u BiH neizbježne. Napose nakon izbornih rezultata koje je ostvario HDZ BiH u dva posljednja ciklusa, što ga čini nezaobilaznim.

Večernji list BiH: Po čemu ste različiti od SDA?

- Posve smo drukčiji i različiti. Uz SDA smo bili vezani jer smo ja i moji prvi suradnici bili dio te stranke. Proveli smo značajno vrijeme, imali ozbiljne dužnosti koje smo napustili i krenuli u političku avanturu. Nikada, međutim, nismo osporili poglede na ulogu SDA u obrani od agresije, pokojnog predsjednika Alije Izetbegovića. No, mi smo prvi detektirali u što se ova stranka pretvorila.

Večernji list BiH: Stvara se dojam kako vi vodite osobni rat s Izetbegovićima?!

- Način na koji smo se razišli bio je bolan. Točno smo detektirali kolika je to razina korupcije, koliko su interesi te stranke dominantni u odnosu na interese građana BiH. Postoji ta famozna poruka koju mi je Izetbegović poslao, a koju sam na njegov poziv i objavio. U toj poruci mi je rekao da mi ne može narod biti važniji od stranke. U tome je naša najveća razlika. Kada smo hrabro počeli iznositi istinu o SDA, ti su ljudi pokrenuli sve protiv nas. Oni su nas pokušali zaustaviti onako kako to režim radi. Ali mi se ne damo. Čvrsta smo i hrabra skupina.

Večernji list BiH: Osobni sukob?!

- Daleko od toga da je o tome riječ. Ja sam u toj obitelji, kod njega i supruge (Bakir i Sebija, nap. a.), uživao poseban status. Ali ne slažem se i nikada neću s tim da je stranka važnija od naroda.

Večernji list BiH: Je li točno da je "trojka" američki projekt?

- Laska mi što im izgledamo kao NATO (smijeh)! Snažni, ozbiljni, ofenzivni. Katkad pomislim da iza nas stoji neka velika sila. Laska mi to i što BiH ima jasan trasiran put prema euroatlantskim integracijama. Mi i HDZ to vidimo kao prioritet. Tu Dodik i srpska strana prave probleme oko NATO-a. Zemlja je, dakle, trasirala put te, kada vam glavni igrač na tome putu gdje idete kaže da ste njegov igrač, to je veliko priznanje. Ne mogu reći da američka administracija favorizira "trojku", ali je svjesna da SDA ovu zemlju vuče u ponor. SAD je naš ključni partner. Učinit ćemo sve da ta priča traje.

Večernji list BiH: Hoće li biti teško naći zajednički jezik s HDZ-om i hrvatskim strankama u sljedeće četiri godine?

- Neće biti jednostavno ni lako. Svi, međutim, znaju da mi iz NiP-a nikada nismo lagali ili postizali dogovore koje smo izigravali. Za mene je važno, po mom sudu, da nemamo problem u odnosima Hrvata i Bošnjaka, nego dvije stožerne stranke. Naša je namjera u vlasti jednako se odnositi prema svim dijelovima zemlje.

Večernji list BiH: Kažete da nisu narušeni odnosi Hrvata i Bošnjaka. Svejedno, hrvatski predstavnici, ali i RH, bojkotirali su inauguraciju Predsjedništva BiH zbog nametanja Željka Komšića?!

- Nikada nisam dvojio u legalnost i legitimnost Željka Komšića u Predsjedništvu, ali sam u više navrata govorio da nije fer kršiti dogovore koji postoje od Daytona naovamo. Bez obzira na njihov stav oko tih procedura, Hrvati trebaju poštovati državu BiH i sve njezine simbole. Oni mogu imati stav o Komšiću, ali je pogreška ne doći u instituciju Predsjedništva BiH. Mi ćemo se truditi napraviti iskorak.

Večernji list BiH: Kako?

- Razgovarali smo o toj vrućoj temi. Rješenje je neizravan izbor iz Parlamenta BiH, gdje svi mogu biti kandidati i biti birani. Pri tome treba samo spriječiti mogućnost blokada izbora krovnog tijela države kroz zakonodavnu proceduru.

Večernji list BiH: Preživjeli ste jako mnogo udara, proglašavalo vas se bošnjačkim izdajnikom. Pritisci ponovno jačaju. Hoćete li popustiti?

- Ne pada mi na pamet. Ja sam maloljetni pripadnik Armije BiH i sa 17 i pol godina ušao sam u rov iznad svoje kuće kako bih branio svoju domovinu. U tome vremenu u dva navrata sam napuštao BiH i oba se puta vraćao kako bih kao košarkaš odigrao susret za nacionalni tim, nakon čega sam se ponovno vraćao u rov. A onda mi se dogodi da me čovjek koji je proveo rat u Trezoru, koji je bio zaštićen i sklonjen, a govorim o Bakiru Izetbegoviću, sa svojom bulumentom okarakterizira kao nekoga tko nije domoljub te da sam izdajnik. To se prenijelo na moju suprugu, objavljivali su fotografiju moje četverogodišnje kćeri. Znam njihove motive. Ali jasno poručujem da ćemo tamo gdje dođemo na vlast pregledati sve što su radili. Nećemo se osvećivati, ali ćemo procesuirati svaku marku za koju je oštećena država BiH. Za mene su izdajnici jedino oni koji potkradaju BiH.

Večernji list BiH: Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je određene izmjene Izbornoga zakona. Jesu li one na tragu razgovora koje ste imali u Neumu odnosno Sarajevu s EU i administracijom SAD-a?

- Ovo rješenje za hrvatski narod mnogo je bolje od onoga što smo u Neumu imali kao rješenja.
Posljednju odluku vidim više kao posljedicu, odnosno plod ozbiljne politike i lobiranja Andreja Plenkovića na međunarodnoj sceni i kroz bruxelleske institucije, nego kao da je to sama Schmidtova odluka. Ovo je pobjeda diplomacije države RH i HDZ-a BiH. Plenković je to radio mirnim tonom za razliku od predsjednika Zorana Milanovića koji je odmagao procesima u BiH.

Večernji list BiH: Kako gledate ne Plenkovića i Milanovića te njihov odnos prema BiH i Bošnjacima?

- Razumijemo potrebu Hrvatske da vodi brigu o pripadnicima istoga naroda, vjere jer taj koncept živim. Rekao bih da su namjere najčešće bile dobre, ali potezi loši. Posljednji istupi predsjednika Milanovića bili su posebno degutantni. On je omalovažavao i Majke Srebrenice koje su simbol našeg otpora i stradanja. Kada se tome dodaju izjave oko relativiziranja agresije Rusije, rekao bih da je time pokazao kako je on zapravo problem Hrvatske. Plenković se ponaša diplomatskije, a radi više u interesu Hrvata. Na tim porukama može se graditi kompromis. No, unatoč svemu, najvažnije je da taj oporavak odnosa krene iznutra. Iz BiH. Onda će naši susjedi lakše pratiti što se ovdje događa.

Večernji list BiH: Nove okolnosti s agresijom u Ukrajini neki vide kao prigodu za brži put Balkana, a napose BiH prema EU i NATO-u. Hoće li je vaša garnitura vlasti iskoristiti?

- Ja sam vjernik i ovdje vidim Božju ruku. Dogodila se, nažalost, agresija na Ukrajinu, ali je BiH dobila novo vrijeme za popravak. Prije agresije na Ukrajinu Dodik je krenuo u formalno donošenje secesionističkih zakona. Izgledalo je to jako turobno. Domaće institucije bile su nemoćne odgovoriti. SAD i EU su shvatili da imaju Milorada Dodika kao ruskog igrača. Dogodili su se potezi koji su stabilizirali odnose. A i sam Dodik je shvatio kako stvari stoje. U novim okolnostima imamo prigodu.

Večernji list BiH: Recept uspjeha Sarajevske županije stranci pridaju borbi protiv korupcije i tko se u BiH boji aplikacije Sky koja ima brojne dokaze o kriminalu, korupciji?

- Glavni zaštitnik kriminalnih skupina u BiH je prvi čovjek Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić koji je poznat kao čovjek s tri diplome, a ni jedna nije valjana. On je u većini tih razgovora kriminalaca Balkana označen kao osoba kojoj se može vjerovati te da im olakšava obavljanje kriminalnih poslova.

Večernji list BiH: A Sarajevo kao središte borbe protiv korupcije?

- To nam kao koaliciji daje najveći autoritet. Vladajuću koaliciju u Sarajevu bilo je jednako teško okupiti zbog velikih ideoloških razlika. Fokus smo stavili na korupciju. Začepili smo većinu koruptivnih rupa. Sretni smo što su i druge stranke sada spremne, uključivo HDZ, krenuti u tom smjeru. Sarajevo je recept kako može funkcionirati vlast u BiH. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

LO
lokve
14:26 21.11.2022.

minorizirani HDZ majorizira Bošnjačku stranku koja broji bar 3 puta više birača, to je pravda pa opet kukajte nikad nećete imati predsjednika. Ovaj minorni igrač će već sledeće izbore dočekati na smetilištu kao i Radončić.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije