Izborni dan

Izbori u Srebrenici i Doboju: Zabilježene nepravilnosti

izbori mostar
Stojan Lasić
21.02.2021.
u 10:58

Koalicija "Pod lupom" je objavila svoje izvješće o nepravilnostima u izbornom procesu u Srebrenici i Doboju.

Za razliku od Lokalnih izbora 2020. godine održanih u studenome gdje je promatračima Koalicije "Pod lupom" zabranjen pristup na većini biračkih mjesta u Doboju, čime je prekršen Izborni zakon BiH i što je i jedan od razloga zbog kojih je Središnje izborno povjerenstvo poništilo izbore u Doboju, na ponovljenim izborima svim promatračima Koalicije "Pod lupom" omogućen je nesmetan pristup na svim biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni i u Doboju i u Srebrenici.

Promatrači Koalicije "Pod lupom" su do sada zabilježili da na četiri biračka mjesta u Srebrenici i jednom biračkom mjestu u Doboju, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obvezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 6:00 sati.

Šest biračkih mjesta u Doboju nije uređeno prema instrukcijama Središnjeg izbornog povjerenstva o postupanju odgovornih za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije koronavirusa.

Na svakom petom biračkom mjestu nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora. Koalicija "Pod lupom" naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora s nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa i spriječila trgovina mjestima u biračkim odborima.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima i u Doboju i u Srebrenici, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da nitko ne može vidjeti za koga je birač glasao. Na svim biračkim mjestima glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na jednom biračkom mjestu u Doboju.

Postotak biračkih mjesta otvorenih tačno u 7:00 sati je skoro 88 posto, dok je većina preostalih biračkih mjesta otvoreno s neznatnim kašnjenjem do 15 minuta. Tri biračka mjesta otvorena su s kašnjenjem dužim od 15 minuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?