Prvi slučaj

Izbjeglička kriza: Makedonac pokušao prevesti Afganistance preko BiH

izbjeglice
Ivica Galović/PIXSELL
27.09.2015.
u 13:57

Trojicu državljana Afganistana koji su ilegalno pokušali proći preko teritorija Bosne i Hercegovine otkrila je policija na području Brčkog, izvjestili su lokalni mediji.

Utvrđeno je da je riječ o izbjeglicama koji su preko BiH pokušavali stići od ne neke od zapanoeuropskih država.

Ovo je ujedno prvi takav slučaj u BiH otkako je izbjeglička kriza zahvatila područje zapadnog Balkana.

Glasnogovornik policije u Brčkom Halil Emkić izjavio je kako su policajci Afganistance otkrili u subotu u jednom teretom vozilu s registracijskim oznakama Makedonije.

"Tijekom pretrage vozila utvrđeno je da su u njemu bile tri osobe i da se radi o osobama iz Afganistana. Oni su prevezeni u medicinski centar u Brčkom s obzirom da su bili iscrpljeni" kazao je za medije Emkić.

Nakon liječničkog pregleda i pružene pomoći predani su Službi za poslove sa strancima koja ih je smjestila u azilantsko središte pokraj Sarajeva.

Vozač kamiona (48), koji je makedonski državljanin, priveden je.

Istragu je preuzelo Tužiteljstvo BiH koje Makedonca tereti za sudjelovanje u krijumčarenju ljudi.

Policija i obavještajna služba u BiH već mjesecima su u stanju pojačane pripravnosti za slučaj mogućeg priljeva većeg broja migranata i izbjeglica no do sada nije bilo registriranih pokušaja ilegalnog prelaska granice te zemlje.

Procjena je kako će u slučaju jačanja sadašnje krize i eventualnog zatvaranja granica Mađarske za migrante dio njih pokušati krenuti k zapadnoj Europi i preko BiH i to uglavnom preko područja Semberije te južnog dijela zemlje koje gravitira ka Trebinju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije