Milan Sitarski

Izbjeglice nemaju gdje otići iz BiH

izbjeglice
18.02.2016.
u 10:41

BiH nije izravno osjetila izbjegličku i migrantsku krizu koja već duže vrijeme potresa svijet. Još uvijek nisu zabilježeni prolasci izbjeglica kroz našu zemlju, niti njihov dolazak i zadržavanje s Bliskog istoka.

O mogućem dolasku izbjeglica u BiH za N1 je govorio Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

Do sada BiH nije bila izravno uključena u izbjegličku krizu i nije bilo prelazaka preko teritorija BiH niti zadržavanja, a o tome bi li se to moglo promijeniti Sitarski je kazao kako ne vjeruje da će biti većeg priliva jer nemaju gdje otići iz BiH, a ne žele ni ostati u BiH. 

"BiH je praktično okružena Republikom Hrvatskom koja će, ukoliko uvede detaljnije kontrole, otežavati njihov protok iz Srbije. Eventualno bi dio izbjeglica došao u BiH ukoliko ostanu u Hrvatskoj ili Srbiji iako ne vjerujem da će biti veliki broj njih. Srbija je rekla da neće prihvatati izbjeglice koje su u Hrvatskoj, tako da će dio njih ostati. Sada bi trebalo konačno da se donese neko europsko rješenje za taj problem. Na primjer, izbor izbjeglica i njihovo raspoređenje po zemljama članicama EU. No, i dalje se izbjeglice suočavaju s problemima pa se tako neki zalažu za potpuno zatvaranje granica", objasnio je Sitarski.

Danas je u Bruxellesu trebao biti održan mini summit posvećen izbjegličkoj krizi, no on je otkazan zbog bombaškog napada u Ankari. Mini summit je trebalo okupiti predstavnike 11 članica EU i Turske. O mini summitu je rekao: "Ovih dana imamo nove inicijative specijalnog izaslanika UN o humanim pitanjima, a koji se tiču izbjeglica. Bio je dogovor da sve zaraćene strane, odnosno Assadova strana i strana vojske pobunjenika, da propuste konvoje do enklava. Pored toga, EU nastavlja svoje aktivnosti u konačnom stupanju na snagu s Turskom u koji se i NATO uključuje. No, s obzirom da je u Ankari došlo do još jedne u nizu tragičnih događaja, summit je otkazan".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?