Idu dalje

Izbjeglice koriste BiH, ali ona im nije krajnje odredište

izbjeglice
Marko Jurinec/PIXSELL
01.10.2015.
u 00:28

Izbjeglice s područja Bliskog istoka ipak dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Za sada je koriste kao tranzitnu teritoriju da bi stigli do Srbije i dalje do zapadne EUrope. To je bilo moguće do prije tri dana kada je skupina od 10 osoba sa bh. vizama iz Sarajeva otišla u Srbiju. Tako više neće moći – tvrde nadležni.
- Oni su tada provedeni s ostalom grupom ljudi koji se žele kretati prema zemljama zapadne Europe i priključili se ostalim imigrantima. Ovo je jedna klasična zloupotreba viznog režima. Mi smo im omogućili da dođu u BiH po njihovom zahtjevu, izdali vizu regularno. Međutim, otišli su u zemlju gdje nemaju vizni režim, ušli su unutra, zatražili azil i samo se priključili dalje, komentirao je Izet Nizam iz Službe za poslove sa strancima BiH.

“Mi smo zaustavili izdavanje viza državljanima Sirije, Iraka, Libije i tih zemalja koje su ratom obuhvaćene unazad nekih 10-ak dana. Dobili su prije te vize i pričekali su trenutak pogodan kad mogu krenuti, znači iskoristili su svoju legalnu mogućost ulaska u zemlju", kazao je Nizam.

“U svemu tome je dobra stvar što BiH nije krajnje odredište migranata ili izbjeglica i na taj način se definitivno smanjuje i razina rizika s kojim bismo mi bili eventalno suočeni”, komentirala je Željka Cvijanović, premijerka RS.

Za predsjedavajućeg deveteročlanog Koordinacijskog tijela nadležnog za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini imenovan je ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije