Plenković posjetio Široki Brijeg

Izaslanstvo posjetilo bunker u kojem su stradali franjevci u Drugom svjetskom ratu

06.09.2017.
u 08:00

Nakon Livna, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem, stiglo je u Franjevački samostan u Širokom Brijegu, u društvu s Draganom Čovićem, veleposlanikom RH u BiH Ivanom Del Vechijem i Zvonkom Milasom.

Upoznavanje s poviješću

Širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić odveo ih je u ratno sklonište u kojem su 7. veljače 1945. partizani spalili 12 širokobrijeških fratara, piše Večernji list BiH.

Gvardijan ih je upoznao s kobnom sudbinom još 20 braće fratara. Potom su stigli u Franjevačku galeriju gdje su razgledali izložbu slika fra Mirka Ćosića, prvog zapadnohercegovačkoga akademskog slikara koji je preživio pokolj 1945. jer je tada bio u posjetu bolesniku.

Plenković je bio impresioniran stalnim postavom Franjevačke galerije koja inače raspolaže fundusom od 4000 slika. Svoje impresije upisao je u knjigu dojmova.

Gvardijan je nazočne upoznao i s reljefom Ivana Meštroviće na pročelju Galerije. Pred ulazom u širokobriješku baziliku osvrnuo se na dolazak fratara u Široki Brijeg 1846. godine, informirao ih o razaranju crkve 1945. i njezinoj obnovi koja bi trebala biti uskoro završena. Gosti su imali prigodu razgledati fotografije iz vremena fra Didaka Buntića te franjevačku riznicu bogatu umjetninama iznimne vrijednosti, kao što su kaleži, relikvije, crkveno ruho, dokument…

Nazočni su se pomolili pred grobnicom pokopanih franjevaca u samoj crkvi.

Susret s gradonačelnikom

Potom je gvardijan fra Puljić nazočne upoznao s gradnjom Duhovno-kulturno-edukacijskoga centra čiju gradnju financijski podupire i Vlada RH.

Puljić je zahvalio i Draganu Čoviću, predsjedatelju Predsjedništva BiH, na podršci izgradnje tog važnog kulturnog objekta. Premijer Plenković zahvalio je gvardijanu što mu je tijekom sedmoga posjeta BiH omogućio upoznati se sa Samostanom i crkvom u Širokom Brijegu.

Plenkoviću su knjige o samostanu darovali gvardijan Puljić i fra Miljenko Mića Stojić.

Potom je izaslanstvo Vlade RH, predvođeno Andrejem Plenkovićem, posjetilo Upravu grada Širokog Brijega.

Ispred zgrade Gradske uprave Plenkovića i goste pozdravili su gradonačelnik Miro Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ZHŽ-a, i politički predstavnici ZHŽ-a. Potom je u zgradi Gradske uprave održan radni sastanak.

Gradonačelnik Kraljević upoznao je izaslanstvo i premijera Plenkovića s gospodarskom slikom Širokog Brijega i budućim projektima koji će se raditi u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH. Na odlasku iz Širokog Brijega Plenković se rukovao i popričao s predstavnicima Udruge “Zaboravljeni branitelji”, koji su mu uručili prigodan dar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije