BEOGRAD

Iz srbijanske škole 'Ribnikar' poslije masovnog ubojstva ispisalo se 60 učenika

22.09.2023.
u 16:17

Iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj se početkom svibnja dogodila tragedija nezapamćena u novijoj povijesti Srbije, od početka školske godine ispisalo se 60 učenika, izjavila je u petak srbijanska ministrica prosvjete Slavica Đukić Dejanović.

Podsjećamo, škola je 3. svibnja bila poprište masovnog ubojstva kada je trinaestogodišnji učenik K. K, u vrijeme prvog sata, očevim pištoljem usmrtio zaštitara i devetero učenika, a teško ranio još petero školskih kolegu i nastavnicu.

"Šezdeset učenika nije krenulo u školu, oni su otišli u obližnje škole ali je uobičajen broj upisao. Nastavnici su u posebno teškim okolnostima, moraju doći na posao dobro pripremljeni. Jedno vrijeme su se osjećali potpuno usamljeni, jedno vreme smo imali problem da niko nije želio biti direktor te škole. Samo izgovaranje riječi 'Ribnikar' je bilo kao mina - ispričala je Đukić Dejanović, prenosi Blic.

Ona je navela da škola danas ima više od 1.000 učenika i "svu pomoć i podršku države".

Školska godina u Srbiji počela je ovog rujna polemikama je li država poslije masovnog ubojstva u "Ribnikaru" poduzela sve mjere da se djeca u klupama osjećaju sigurno i bezbrižno, a da njihovi roditelji budu spokojni.

U svim školama od početka školske godine osigurano je dežurstvo policajaca, a Ministarstvo prosvjete poslalo je svim školskim upravama upute i smjernice za rad, napose u pogledu sigurnosti učenika.

Učenici od petog do osmog razreda su dobili i novu izvannastavnu aktivnost, a predmet je nazvan "Vrline i vrijednosti kao životni kompas".

Trinaestogodišnji učenik-ubojica, koji se poslije zločina sam prijavio policiji, i dalje je u pod nadzorom u specijaliziranoj psihijatrijskoj ustanovi, a njegov otac, čijim pištoljem je počinjeno ubojstvo, u pritvoru je.

Policija je oca uhitila zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, nakon što je utvrđeno da je sina vodio u streljane na vježbanje gađanja, a svoja dva pištolja i streljivo za koji je imao uredne dozvole ostavio je u sefu dostupne neovlaštenim osobama.

Pritvor mu je u međuvremenu produžen, među ostalim, i zbog činjenice da je za kazneno djelo kojim ga se tereti propisana kazna zatvora dulja od 10 godina.

Ubojstva u školi, a dan kasnije i u dva sela u kojima je selu 21-godišnjak ubio osmero uglavnom mladih ljudi i ranio ih još 14, pokrenule su masovne prosvjede "Srbija protiv nasilja", na koje je pozvala proeuropska oporba s ciljem da se zaustavi poticanje nasilja u politici, javnom prostoru i medijima. Ti skupovi prerasli su u masovan građanski bunt kojem su se pridružili studenti, sindikati, nevladine organizacije, udruge i pokreti, a podržali su ih glumci te akademska zajednica sveučilišnih profesora i znanstvenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?