Vijeća ministara BiH

Iz Njemačke za dva mjeseca vraćena 133 bh. državljanina

vijece ministara
15.03.2016.
u 15:46

U razdoblju od 10.12. 2015. godine do 8.2.2016. godine od mjerodavnih tijela SR Njemačke je najavljen dolazak 389 osoba, s tim da su u BiH vraćena 133 bh. državljanina

Vijeće ministara BiH na današnjoj je sjednici usvojilo Izvješće o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu, u kojem se navodi da je u prošloj godini održano 57 sjednica, na kojima je razmotreno 1.115 točki i urađeno 1.178 zaključaka te je značajno dinamiziran proces europskih integracija.

Na 49 redovitih i 8 izvanrednih sjednica utvrđeno je 30 prijedloga zakona, 54 prijedloga ugovora, sporazuma, protokola i memoranduma, 36 prijedloga osnova za zaključivanje međunarodnih ugovora te 43 prijedloga odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora. 

Istovremeno je Vijeće ministara donijelo  190 odluka, usvojilo 251 informaciju iz različitih oblasti, 126 izvješća i 49 pravilnika, te utvrdilo 331 odgovor na zastupnička i izaslanička pitanja i inicijative.

U lipnju 2015. godine stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kojim je uspostavljeno blisko partnerstvo između EU i BiH, odnosno BiH je potvrđen status potencijalne kandidatkinje za članstvo. Okvirni sporazum za IPA-u II stupio je na snagu u kolovozu 2015. godine, čime su stvoreni uvjeti za alociranje sredstava financijske pomoći Europske unije. U okviru programiranja IPA-e II pripremljeni su državni paketi IPA 2014 i IPA 2015, kao i sektorski planski dokumenti: Javna uprava, Pravda i osnovna prava i Unutrašnji poslovi.

U prošloj godini usvojena je Ekonomska reformska agenda za razdoblje 2015 - 2018. godine, kojom su definirane brojne reformske mjere u oblasti javnih financija, poslovne klime, tržišta rada, reforme socijalne zaštite, vladavine prava i  javne uprave, kao i niz strategija među kojima su Strategija za borbu protiv korupcije BiH 2015 – 2019, Strategija za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, Strategija reforme sektora pravde u BiH i Strategija za integrirano upravljanje granicom 2015 - 2018. godine.

Kontinuirani rad na poboljšanju stanja u oblasti ljudskih prava rezultirao je ratificiranjem  Konvencija o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, usvajanjem  Okvirne strategija za primjenu Konvencije Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i u obitelji 2014 – 2018, usvajanjem Akcijskog plana za djecu BiH 2015 – 2018, te  formiranjem Vijeća za djecu.

Provedba usvojenih dokumenata i mjera već je počela davati pozitivne rezultate. Tako se na tržištu rada nastavlja povećavati broj zaposlenih osoba, povećan je fizički opseg industrijske proizvodnje, povećani su ostvareni bruto prihodi od neizravnih poreza, povećan je izvoz i pokrivenost uvoza izvozom, dok je trgovinski deficit smanjen.

Readmisija osoba bez dozvole za boravak

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o implementaciji Sporazuma između Europske zajednice i BiH o readmisiji osoba koje borave bez dozvole.

Zaključivanjem ovog protokola želi se olakšati provođenje Sporazuma između Europske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvole.

Prema Protokolu, readmisija i prihvat u tranzitu odvijat će se u BiH na zračnoj luci u Sarajevu i međunarodnim graničnim prijelazima Gradiška i Brod, a u Sloveniji na graničnom prijelazu za međunarodni zračni promet Brnik i Zračnoj luci Jože Pučnik u Ljubljani, kao i na međunarodnim graničnim prijelazima Metlika, Obrežje, Gruškovje i Dobova.

Borba protiv organiziranog kriminala 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva sigurnosti o provođenju Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala (2014 – 2016) za razdoblje 1.7 – 31.12.2015. godine, u kojem se navodi da su nadležne institucije u BiH za šest mjeseci prošle godine provele više od 80 aktivnosti u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala.                                 

Nadležna policijska tijela i tužiteljstva u BiH u drugom polugodištu prošle godine ostvarile su zapažene rezultate u istragama organiziranog kriminaliteta te harmonizaciji propisa unutar BiH. U 13 velikih operativnih akcija koje su provele Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), etitetska i županijska ministarstva unutarnjih poslova u suradnji s nadležnim tužiteljstvima u BiH uhićeno je više desetina osoba. Nekoliko akcija koordinirano se vodilo u suradnji s nadležnim policijskim tijelima i tužiteljstvima zemalja u okruženju te zemljama EU.

Teritorijalna suradnja

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o programima teritorijalne suradnje IPA II 2014 – 2020 i napretku u implementaciji u 2015. godini. Bosna i Hercegovina u okviru IPA-e II 2014 - 2020 sudjeluje u ukupno šest programa teritorijalne suradnje.

Riječ je o dva bilateralna programa (BiH i Crna Gora te BiH i Srbija), jednom trilateralnom programu prekogranične saradnje sa susjednim zemljama (Hrvatska - BiH - Crna Gora) i tri transnacionalna programa (Dunavski, Jadransko-jonski i Mediteranski).

Putna lista za povratak

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o aktivnostima BiH u prihvatu državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u BiH na osnovu Europskog hitnog putnog lista za povratak (Laissez Passer).

Radi efikasne realizacije procesa povratka državljana BiH produžena je upotreba Europskog hitnog putnog lista za povratak, koji izdaju mjerodavna tijela SR Njemačke, a koji će važiti za bh. državljane prilikom njihovog povratka/deportacije/protjerivanja u BiH u dodatnom razdoblju od 60 dana, počevši od 8.3.2016. godine.      

U razdoblju od 10.12. 2015. godine do 8.2.2016. godine od mjerodavnih tijela SR Njemačke je najavljen dolazak 389 osoba, s tim da su u BiH vraćena 133 bh. državljanina, od čega je 21 osoba prihvaćena s Laissez Passer dokumentom.

Raspoređeni prihodi od rutne naknade

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH, donijelo je Odluku o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u zračnoj plovidbi (rutne naknade) u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.

Prema Odluci, finalna baza en-route troškova BiH za 2016. godinu je usvojena u ukupnom iznosu od 74.992.311,00 KM, uključujući i troškove EUROCONTROL-a.  

Po osnovu rutne naknade Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) raspoređeno je 40.814.816,00 KM, Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) 5.764.574,00 KM, uključujući troškove EUROCONTROL-a. Istovremeno, po ovom osnovu 13.152.351,00 KM pripada Agenciji za kontrolu zračnog prometa Srbije i Crne Gore, a 15.260.570,00 KM Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. 

Imenovanja

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, imenovalo je šest članova Odbora Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

U Odbor su imenovani Alisa Ibraković, Semir Halilović, Franjo Ljubas, Zdenka Leženić, Bojan Golić i Uma Isić, kao najuspješniji kandidati nakon održanog javnog natječaja, a na mandat od tri godine.

Odbor Agencije ima sedam članova, i to po dva iz svakog konstitutivnog naroda i jedan iz reda ostalih, ali je mandat istekao za šest članova Odbora Agencije, zbog čega je raspisan javni natječaj, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije