TURISTIČKA SEZONA

Iz Neuma traže žurnu promjenu režima ulaska u BiH: "Ugrožene su tisuće radnih mjesta"

03.06.2021.
u 11:24

Zbog nedonošenja odluke o olakšanom ulasku turista u Bosnu i Hercegovinu na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH raste nezadovoljstvo širom zemlje, a hotelijeri iz Neuma poručuju da je turizam žrtva onih koji onemogućavaju dolazak europskih turista.

Predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan za Klix.ba kaže kako u Neumu posljednjih mjesec dana svakodnevno dobivaju upite o načinu ulaska u BiH i izlaska iz BiH, a ne mogu dati adekvatne odgovore, zbog čega bilježe gubitke.

"Ljetna sezona je već započela, osobito nakon što je epidemija diljem EU smanjena, što je rezultiralo otvaranjem granica", kaže Butigan navodeći da to nije slučaj s BiH.

Ističe da turistička sezona u Neumu, kao jedinom gradu u Bosni i Hercegovini na Jadranu, ovisi o dominantno europskim turistima koji trenutačno imaju velike probleme s dolaskom u Bosnu i Hercegovinu i odlaskom iz nje, a najviše zbog zadržavanja '"tvrdih" granica, gdje se svjesno zanemaruju turisti koji dolaze s europskog prostora.

Naglašava da su na prostoru općine Neum prije pojave pandemije u 2019. godini najbrojniji gosti bili iz Francuske 17%, Njemačke 16%, Poljske 15%, Slovenije 10%, Južne Koreje 7% i Mađarske 5%. Turista iz trećih zemalja praktično nije ni bilo ili ih je bilo u zanemarivom broju.

"Mi u ovom trenutku nemamo naznake koji će biti uvjeti koje će VM BiH propisati kao obavezujuće u ovom periodu kada su epidemiološki uvjeti takvi da je protok ljudi doista moguć, a svakim danom, pa i satom, gdje ne možemo pružiti adekvatan odgovor našim partnerima, bilježimo velike gubitke. Već su stigli i prvi otkazi cijelih serijala, a šteta koja nam slijedi će se mjeriti u milijunima maraka. Ne razumijemo ministre koji su glasali protiv odluke o ulasku europskih turista na prostor BiH, što je prema našem mišljenju krucijalni dio koji se odnosi na turizam, poglavito u kontekstu Neuma i Hercegovine", naglašava Butigan.

Smatra da je potrebno pokazati snažnu volju da se ove stvari u što hitnijem periodu jasno postave kako bi sektor turizma znao što uopće može očekivati te kakav odgovor dati svojim potencijalnim gostima, jer je broj upita iz dana u dan sve veći.

"Potrebno je što hitnije mijenjanje režima ulaska u BiH za europske državljane zbog opstanka turizma na način da se uvedu 4 uvjeta za ulazak i da je dovoljno ispunjavati jedan od ta 4 uvjeta (PCR test, antigenski test, potvrda o preboljenom Covid-19 ne starija od 6 mjeseci, potvrda o cijepljenju), nešto slično što je uradila i Republika Hrvatska koja još više ovisi o sektoru turizma i koja je prilagodila uvjete ulaska i boravku trenutnom epidemiološkom stanju. Cijela BiH ovisi o tome, ne možemo biti uvjetovani liberalizacijom viznog režima kako bismo olakšali ulazak drugim državama koje su nam prije, a i ubuduće će nositi cijeli turizam ne samo Neuma, nego i cijele Bosne i Hercegovine", ističe Butigan.

Naglašava da je Neum apsolutno za promjenu uvjeta prelaska granice po uzoru na to kako je sada u Hrvatskoj. Iz Poljske i Francuske imamo svakodnevne upite za aranžmane ovog ljeta, a Nijemci i Slovenci pitaju za jesenske aranžmane.

"Osim što jedini u regiji nemamo diferenciranu stopu na turizam, ovakvim odlukama i ultimatumima nas definitivno stavljaju na aparate i ugrožavaju tisuće radnih mjesta, što će se odražavati na sve druge grane gospodarstva", navodi predsjednik Udruge hotelijera iz Neuma.

Na kraju postavlja pitanje hoće li te dvije ruke koje su bile protiv takve odluke o mijenjanju uvjeta ulaska u BiH za europske državljane na sjednici Vijeća ministara odgovarati za sve nastale gubitke i za vrlo izvjestan gubitak radnih mjesta ako ne dođe do promjene?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?