ljekaru kapaciteta 2000 l dnevno otvorila obitelj Romić

Iz mljekare će izlaziti i originalni kupreški sir

22.03.2022.
u 19:50

U kupreškim Zloselima svečano je otvorena mljekara “Perkan” u vlasništvu obitelji Romić. Investicija je to od 200.000 KM, od čega je 25 posto sredstava iz programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, piše Večernji list BiH. 

Nije bilo dvojbe

Iza tog projekta stoji cijela obitelj, a glavni nositelj ipak je Perica Romić, dr. veterinarske medicine i zootehničkih znanosti, kojega smo svojedobno upoznali i kao najmlađeg općinskog načelnika na ovim prostorima. Njegova struka i stočarstvo idu jedno s drugim i uopće nije bilo dvojbi oko toga u kojem će smjeru ići nadogradnja, govori nam Perica Romić.

- Ovo je krajnja točka našeg 25-godišnjeg rada, doveli smo našu proizvodnju do finalizacije. Izgradili smo mljekaru kapaciteta nekih 2000 litara dnevno. Za početak ćemo prerađivati samo svoje vlastito mlijeko, a vjerojatno već od svibnja-lipnja počet ćemo uzimati i kooperante - govori nam Perica Romić.

Od njega doznajemo i kako raspolažu bogatim stočnim fondom od oko 1500 ovaca i više od 50 goveda.

- Ovce se još janje, krave će na svijet donijeti telad, a dizat ćemo i tu brojnost te mislim da ćemo već sljedeće godine imati više od 2000 odraslih ovaca na imanju - dodaje.

Na našu tvrdnju kako je njegova obitelj pokazatelj da se od stočarstva ipak može živjeti, Romić naglašava: - Cijela obitelj mora se uključiti u proizvodni proces i onda se može očekivati neki uspjeh. Da će netko biti gazda i sjediti u stanu te upravljati poljoprivrednim gospodarstvom, to tako i ne ide - jasan je Perica Romić.

Bilo je i dobrih i loših dana. Na samim počecima nije se živjelo u izobilju, ali složni u svom naumu braća i sestre su s roditeljima, Antom i Jasnom, ostvarili ovo što danas imaju. Stoga su upravo roditelji imali čast presjeći svečanu vrpcu, a nakon toga su brojni uzvanici, prijatelji i rodbina obišli pogon u kojemu će se s prvim danima travnja proizvoditi tvrdi punomasni sirevi od ovčjeg i kravljeg mlijeka, a potom obogaćeni zrenjem na drvenim policama za nekoliko mjeseci doći i do svojih kupaca. Mljekaru je Perica nazvao po svome pradjedu Perkanu i ona je samo jedna kockica u mozaiku gospodarske aktivnosti kojom se obitelj Romić bavi. U kompleksu poduzeća još su i Veterinarska stanica i klaonica. S tim u vezi je Zdravko Mioč, kupreški načelnik, za Večernji list kazao:

- Ovo je svijetli primjer kako jedno malo gospodarstvo u proteklih 20 godina korak po korak dolazi do stupnja da ćemo imati jednu pravu mljekaru s originalnim kupreškim sirom - kazao je načelnik Mioč i još jednom naglasio kako je budućnost Kupresa u poljoprivredi, stočarstvu i turizmu.

Razvijati ruralni turizam

- Ovo će sigurno biti pokazatelj kako jedna mljekara, sa smještajnim kapacitetima kojih će također biti, onima koji vole poljoprivredu i selo, može pružiti mogućnost da dođu tu uživati i nešto odraditi, što će biti korisno i za posjetitelje i za obitelj. I mislim kako je budućnost Kupresa upravo u ruralnom turizmu i morat ćemo pronaći način kako u budućnosti pomoći poljoprivrednicima i malim obiteljskim gospodarstvima koja se time žele baviti - zaključio je načelnik Mioč. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije